Mali grad

Osrednja prireditev Društva GRS Kamnik ob 90. letnici organiziranega reševanja na Kamniškem

24.11.2012

 

Društvo GRS Kamnik je danes v Domu kulture Kamnik pripravilo osrednjo prireditev ob 90. letnici organiziranega reševanja na Kamniškem. Čestitkam ob okrogli obletnici delovanja se je pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Kamniški gorski reševalci že od leta 1922 rešujejo ponesrečene v osrčju Kamniško – Savinjskih Alp. Od skromnih začetkov se je marsikaj spremenilo, in sicer oprema, komunikacije, odzivni časi, organiziranost, izobraževanja. Današnji gorski reševalec se skoraj ne more primerjati s tistimi pred sto leti, ko so bile gorske nesreče še bolj izjema, kot pravilo. Pa vendar sta si gorska reševalca v marsičem podobna. To je, v prirojeni skrbi za sočloveka, veliki želji pomagati, izredni požrtvovalnosti, volji in nesebičnosti. Človekoljubnost je tisto, kar vas dela tako dragocene in pomembne v današnjem svetu.  

Reševalci Društva GRS Kamnik rešujejo na težko dostopnem terenu na celotnem območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin. Osnovno poslanstvo Društva GRS Kamnik je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na težje dostopnih terenih.

»Odkar obstajajo gore, so se v njih dogajale tudi nesreče. Ves ta čas, živijo pod gorami ljudje, ki imajo v sebi plemenito željo, željo pomagati. Željo, ki že 90 let nepretrgoma druži plemenite ljudi. Želja pomagati, želja, ki postane življenjsko vodilo je tista, ki nas reševalce žene, da se zbiramo in družimo z namenom, da smo vedno pripravljeni in usposobljeni oditi na pomoč, ko nas pričakujejo. To je želja, ko niti za trenutek ne odlašamo in takoj odhitimo na pomoč. Želja, ki nam da dodatno energijo, ki jo v trenutkih napornih reševanj še kako potrebujemo. Je tako močna, včasih še premočna, da pozabimo na lastno varnost. Zaradi te želje nam je reševalcem samoumevno, da je naša največja vrednota človekoljubnost. Prepričan sem, da bo ta želja zagotovilo, da se za varnost v gorah nad Kamnikom tudi v prihodnje ni bati. Zagotovilo smo člani našega društva, ki to željo nosimo v sebi. Rešeno življenje nam je največje plačilo in nagrada za  opravljeno delo. Prav tako pa obstaja še eno plačilo, in sicer iskreno izrečen ali zapisan, hvala. Beseda, ki nam jo izrečejo rešeni ali svojci. Preprosta beseda, ki zveni drugače kot običajno«, je v svojem govoru poudaril predsednik društva GRS Kamnik Franc Miš.  

Čestitkam ob okroglem jubileju delovanja kamniških gorskih reševalcev pa se je pridružil tudi župan Marjan Šarec: »Verjetno se vam je v času vašega delovanju zgodilo toliko, da se danes niti ne zavedate, kdaj so ta leta minila. Gore, ta čudovita stvaritev narave, ki ni dana vsem narodom. Gore so naša naravna danost, so lepe in hkrati tudi strašne. Če jih ne spoštujemo terjajo življenja. Naravo je vedno treba spoštovati, kajti vsako nespoštovanje narave se nam lahko vrne v takšni ali drugačni obliki. Pravijo, da gore lahko človeka zasvojijo, zastrupijo. In tisti, ki so ali pa ste zastrupljeni z gorami, samo tisti, lahko razumete kaj vas žene v gore. Kljub težkim razmeram, kljub morda že kakšni preživeti nesreči. Ampak še vedno tli neka iskra, ki človeka kar naprej vabi tja v gore. Ko se zgodi nesreča, ko so razmere popolnoma neugodne za odhod v hribe, takrat vas poziv pokliče. Zberete se v najkrajšem možnem času. Ne veste kaj vas čaka. Ne veste kje in ali je tisti, ki je v nevarnosti sploh še živ. Zato je potrebna posebna duša. Ljudje, ki se sprašujejo za plačilo in ljudje, ki se sprašujejo kaj bodo od tega imeli, takšni ljudje seveda ne morejo biti gorski reševalci. Gorski reševalec je lahko samo tisti, ki ima rad ljudi, naravo in je pripravljen priskočiti na pomoč. Ne zato, da ga bodo opevali kot heroja, ampak zato, da bo nekomu vrnil nasmeh. Vi vlivate in vračate ljudem upanje. Tudi, če gremo nepremišljeno v gore ali če nas narava preseneti, imamo upanje, da bo prišel nekdo po nas. To je tisto kar je potrebno ceniti. Iskrena zahvala dragi reševalci za poslanstvo, ki ga tako srčno opravljate.«

Na osrednji prireditvi ob 90. letnici organiziranega reševanja na Kamniškem so nam člani Društva GRS Kamnik s filmom predstavili njihovo delo in delovanje društva skozi čas. Zaslužnim donatorjem in podpornim članom so podelili spominska priznanja in knjigo Želja pomagati, devetdeset let organiziranega reševanja na Kamniškem. Obenem pa so bila podeljena tudi jubilejna priznanja članom Društva GRS Kamnik in svojcem preminulih kamniških gorskih reševalcev.

Za kulturni program so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora DKD Solidarnost in Simon Skalar s spremljavo na klavirju.


<< Nazaj | Novice