Mali grad

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

30.10.2018

 

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtvePodžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi se je popoldan skupaj s podžupanom Matejem Slaparjem in predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušanom Božičnikom ob bližajočem se 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, na kamniških Žalah udeležil osrednje komemorativne slovesnosti. Tokratni slavnostni govornik je bil podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi, dogodku pa so, ob prisotnosti zastavnoš, med drugim prisostvovali predsedniki in predstavniki ostalih veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik.

Ob dnevu spomina na mrtve tako vsako leto z osrednjo komemorativno slovesnostjo, ki jo pripravlja Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik, tudi v občini Kamnik obudimo in počastimo spomin na ljudi, padle v vojnah, in sicer sprva pri spomeniku padlim v NOB in nato še pri spomeniku padlim v 1. svetovni vojni. Pri obeh spomenikih je delegacija v spomin in opomin na padle žrtve s spoštovanjem položila tudi venec.

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik je pri spomeniku padlim v NOB v uvodu dejal: »Spoštovani, bliža se prvi november, dan spomina na umrle, spomnili se bomo svojih svojcev, spomnili se bomo tudi tistih, ki so v vojnah dali svoja življenja za to, da lahko danes svobodno živimo in častimo njihov spomin. Danes smo se zbrali na kamniških Žalah ob spomeniku prvih kamniških žrtev NOB. V teh dneh smo obiskali tudi ostala spominska obeležja, kjer smo skupaj z učenci osnovnih šol ob kulturnih programih položili vence. Obiskali bomo tudi spominsko obeležje padlih v prvi svetovni vojni. Iz kamniške občine je odšlo v partizane okoli 400 občanov. Samo v mestu Kamnik imamo kar 16 spominskih obeležij iz časa NOB. Štiriletni narodnoosvobodilni boj je bil v času bojev partizanskih enot, številnih akcij aktivistov OF, nepopisnih odrekanj in žrtvovanja vseh domoljubov na Kamniškem. To je čas, v katerem je ugasnilo marsikatero življenje in v katerem so bili požgani številni domovi po naših vaseh. Krvni davek za svobodo je bil velik. Za svobodo je na Kamniškem po nepopolnih podatkih žrtvovalo življenje 1430 borcev, 213 talcev in 84 žrtev fašističnega nasilja, pobitih v koncentracijskih taboriščih. Slava jim!«

Slavnostni govornik, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi pa je ob letošnji slovesnosti povedal: »Prvi november, dan spomina na mrtve, dan mrtvih, dan vseh svetih. Kakor koli mu že rečemo, je ta dan namenjen temu, da se spominjamo tistih, ki jih ni več med nami. Smrt je vedno nekaj strašnega. Težko se je z njo sprijazniti, kadar pride, včasih pričakovano, drugič nepričakovano. Za večino tistih, ki jim je namenjena današnja slovesnost, je prišla nepričakovano. Čeprav so se takrat, ko se odpravili v boj, morda zavedali, da se ne bodo nikdar več vrnili domov, je vendarle upanje ostalo. V vojno niso odšli s sebičnimi željami, z ozko usmeritvijo, pač pa so odšli z mislimi na to, da bo nekoč vsem nam, Slovenkam in Slovencem, bolje. Da bomo lahko živeli v svoji državi. Da bomo sam svoj gospodar in brez tuje noge, ki bi teptala našo zemljo. Vojno smo dobili. Vojno so zmagali. A žal so mnogi v vojni izgubili boj z življenjem. Danes se spominjamo borcev, ki so sodelovali v 1. svetovni vojni in spominjamo se tudi borcev narodnoosvobodilnega boja ter tistih, ki so svoje življenje dali za samostojno Slovenijo. Velikokrat razmišljamo, ali je tega treba, kakšen je povod za vojno, kakšni so interesi tistih, ki jo sprožijo. Človek ne more podoživljati groze tistih ljudi, ki so v bojih izgubili svoje najbližje in prav je, da se jih spominjamo tudi mi. Da se padlih spominjamo na spoštljiv način. V teh dneh, ko hodimo po grobovih in so v naših mislih naši najbližnji in vsi, ki jih ni več med nami, poslušamo marsikatera opozorila naravovarstvenikov, da na grobove prižigamo preveč sveč. Menim, da ni najbolj pomembna tista sveča, ki jo prižgemo na grobu, pač je bolj pomemben plamen, ki gori v našem srcu in s katerim se spominjamo vseh, ki smo jih imeli radi. Ki smo jim hvaležni za njihova dejanja. Vseh, ki so pustili pečat v zgodovini. Pustili pečat v našem osebnem življenju, pustili pečat nekega naroda, neke države. Pa vseeno je prav, da svečo prižgemo in grobove obiščemo ne samo v času 1. novembra, temveč skozi celo leto. Skozi celo leto naj živi spomin na tiste, ki so si to zaslužili, ki so se za to borili in so za to dali svoja življenja. Spoštovane in spoštovani, želim, da ohranjajmo spomin na junaška dejanja vseh bork in borcev ter tistih, ki so v naših srcih pustili neizbrisan pečat.«

Za kulturni program so poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik pod taktirko Martina Dukariča, pevci Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona ter Tone Ftičar, ki je poskrbel za preplet misli in recitacijo.

Ob prisotnosti zastavonoš ter ob zvokih Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik in Mestne godbe Kamnik so nato poklon in spoštovanje zbrani namenili še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.


Predsednik vlade bo ob dnevu spomina na mrtve položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra

V četrtek, 1. novembra 2018, ob dnevu spomina na mrtve, bo ob 10. uri k spomeniku Rudolfa Maistra na Trgu talcev venec položil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, in sicer ob prisotnosti Častne enote Slovenske vojske ter kvarteta trobil Policijskega orkestra.

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi se bo skupaj s podžupanom Matejem Slaparjem ter predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik ravno tako poklonil našemu rojaku. Nato pa bo položil vence v spomin žrtvam, padlim v vojnah še k ostalim osrednjim kamniškim spomenikom.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.


Začasna sprememba prometnega režima v času od srede, 31. oktobra 2018, od 6. ure do četrtka, 1. novembra 2018, do 20. ure

SEMAFORJI

Od srede, 31. oktobra 2018, od 6. ure do četrtka, 1. novembra 2018, do 20. ure se preklopijo semaforji na utrip oranžne luči v križiščih obvoznica – Cankarjeva in obvoznica – Maistrova.


<< Nazaj | Novice