Mali grad

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

30.10.2014

 

Popoldan se je na kamniških Žalah odvijala osrednja komemorativna slovesnost ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve. Slovesnosti se je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Igor Žavbi.

Uvodne pozdravne besede je zbranim pri grobišču prvih padlih partizanov na Kamniškem namenil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir. 

Ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve in ob današnji komemoraciji na Žalah je v imenu Občine Kamnik spregovoril tudi podžupan Igor Žavbi: »Vsak narod ima svojo zgodovino. In v vsaki zgodovini so tudi vojne. Slovenija ima za sabo tri vojne. Tri časovna obdobja, v katerih so se naši fantje in možje, pa tudi dekleta in žene, borili za našo svobodo. Vedno jim je uspelo in zato smo jim hvaležni. Uspelo jim je priboriti svobodo, marsikomu od njih pa ni uspelo ubraniti svojega življenja. 1. november je čas, ko se spominjamo vseh umrlih. Vseh, ki smo jih poznali in so nam bili dragi. Vseh tistih, ki so za nas storili največ, dali svoje življenje, pa jih sploh nismo poznali. Spominska obeležja, kot je to na Žalah, nas spominjajo, da so se v preteklosti dogajale hude stvari. Tisti, ki jih nismo doživeli, tudi nikdar ne bomo čutili srčnosti borcev, njihove močne ljubezni do domovine in poguma. Vse kar lahko storimo je, da ohranjamo spomin nanje in na njihova junaštva. Ne samo ob 1. novembru, spominjajmo se jih skozi vse leto. Naj bo prižgana sveča in položeno cvetje vrhunec našega spoštovanja do VSEH, ki so zaradi vojn izgubili življenje in naj bo opomin vsem živečim, da je za življenje potrebno spoštovanje. Spoštujmo sočloveka ne glede na barvo kože, vero ali celo njegovo zgodovino. Stisnimo si roko, podarimo si nasmeh in bodimo srečni, da živimo. Želim vam lep praznični konec tedna. Čestitam vam ob jutrišnjem dnevu reformacije in vam želim, da se ob dnevu spomina na mrtve s hvaležnostjo spomnite naših prednikov in ste zadovoljni, da živite v svobodni, demokratični Republiki Sloveniji.«

Slavnostni govornik, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda mag. Zvonko Cvek pa je ob prihajajočih praznikih povedal: »Pred nami sta dva praznika. Na prvi pogled tako zelo različna, vendar imata kar nekaj skupnih točk. Tako dan reformacije kakor dan spomina na mrtve, sta lahko na nek način predvsem izraz hvaležnosti in znak spoštovanja. Priložnost, ko se zavemo, da smo takšni, kakršni smo, in da živimo tako, kakor živimo, predvsem po zaslugi tistih, ki jih ni več med nami. Ob tem se spominjamo umrlih. Običaj narekuje, da na pokopališča, na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče in rože ter s tem pokažemo, da se jih še vedno spominjamo in, da jih imamo radi ter jih pogrešamo. Mi smo se zbrali, da obudimo spomin na vse tiste, ki so darovali svoja življenja za domovino, za svobodno in samostojno Slovenijo. Spominjamo se tako padlih Maistrovih borcev, borcev -partizanov, ki so padli v času druge svetovne vojne za osvoboditev Slovenije izpod fašistične in nacistične okupacije, spominjamo se tistih, ki so padli v osamosvojitveni vojni leta 1991. Spoštovati moramo pokojne, tiste, ki so na tem svetu že pustili svoj neizbrisni pečat in seveda vse tiste, ki jih srečujemo v svojem življenju. Oba praznika nas, vsak seveda po svoje, na svoj način, nagovarjata k spoštovanju. K spoštovanju naših prednikov, k spoštovanju človeka, ljudi. Sočloveka, vsakega posameznika. Danes smo mi tisti, ki nosimo odgovornost, da bomo znali ohraniti to, za kar so se borili naši predniki, prenašati na nove rodove vrednote, kot so poštenost, pravičnost, domoljubje, spoštovanje ciljev in boja Maistrovih borcev, partizanov in udeležencev osamosvojitvene vojne, mu dodati svoj pečat in ga predati kot najvrednejšo dediščino tistim, ki prihajajo za nami in ga bodo nosili naprej. Današnja slovesnost se odvija pred spominskim obeležjem partizanskih žrtev v Kamniku, zato bom nagovor zaključil s stavkom, ki ga pogosto navajajo borci NOB, lahko pa bi veljal za vse. Spomini so še vedno živi. Spominska obeležja pa nas opominjajo, da strahot in krivic druge svetovne vojne-fašistične in nacistične okupacije ne bomo nikoli pozabili. Ne bomo dopustili, da bi se še kdaj ponovili.«

Za današnji kulturni program je poskrbela Mestna godba Kamnik pod taktirko Martina Dukariča, Prvo slovensko pevsko društvo Lira Kamnik pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona in recitatorki gledališke skupine Rudolfi Tajda Kuret ter Ema Osolnik.

Osrednja slovesnost od dnevu spomina na mrtve se je nato nadaljevala še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.

Sprememba prometnega režima ob dnevu spomina na mrtve

Občini Kamnik, Glavni trg 24, 1240 Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se zaradi povečanega prometa v času dneva spomina na mrtve, dovoljuje izvesti spremembo prometnega režima na javnih cestah in javnih prometnih površinah s prometno signalizacijo. Sprememba prometnega režima velja v petek, 31. 10. 2014, od 6. ure do sobote, 1. 11. 2014, do 20. ure. Podrobnosti sprememb prometnega režima so razvidne iz priložene prometno-tehnične dokumentacije:

 


<< Nazaj | Novice