Mali grad

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

30.10.2013

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec na kamniških Žalah udeležil osrednje komemorativne slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve.

Uvodne pozdravne besede je zbranim pri grobišču prvih padlih partizanov na Kamniškem namenil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir. 

Ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve in ob današnji komemoraciji na Žalah je spregovoril tudi župan Marjan Šarec: »Dan mrtvih je predvsem dan živih. Dan živih, ki se mrtvih spominjamo. S spominom, ki ga gojimo vsako leto, pa tudi vse ostale dni v letu, spoštujemo vse tiste, ki so umrli za našo domovino in za to, da danes lahko živimo v svobodi. Tarnamo, da nam je hudo in slabo, a vendarle smo svobodni. Naša država je v težavah tudi zaradi pomanjkanja spoštovanja. Premalo je spoštovanja do vseh umrlih na tej ali drugi strani. Dokler ne bomo sposobni pustiti tega za seboj in dostojno pokopati vseh, ki so umrli, do takrat bo nad nami vedno ležalo nekaj, kar nas bo težilo. Do takrat v srcu nikoli ne bomo mogli biti povsem svobodni, kot smo v pravnem smislu. Upam, da bodo te dnevi, ki so pred nami, minili v tem spominu. Predvsem pa v opominu nam živim, da tisti ki so umrli, niso umrli zaman.«

Slavnostni govornik predsednik Združenja slovenskih častnikov Kamnik-Komenda Marjan Schnabl (zaradi njegove odsotnosti je govor prebral podpredsednik Združenja Jože Goltnik) pa je ob komemoraciji med drugim poudaril pomen plemenitih dejanj preprostih ljudi, ki so dali svoja življenja za slovenski narod: »Na koledarju smo obrnili nov list in v miru objemu tišine vstopili v mesec november, ki nam s prvim dnem prinese dan spomina na mrtve. Spokojna tišina, tihi jesenski čas, spoštovanje do umrlih. Za trenutek ustavimo korak, misel, besedo in se z globokim spoštovanjem poklonimo vsem, ki so kakorkoli zaznamovali ali začrtali naše življenje. To je dan spomina na vse tiste, ki so vstopili v naše življenje in nam pustili neizbrisen pečat v naših srcih. Danes je dan, ki nam ponuja priložnost, da se ozremo v preteklost in se spomnimo tudi vseh tistih, ki jih nismo poznali, a so na svetu pustili neizbrisen pečat. To so tisti mali preprosti ljudje, katera imena lahko z velikimi črkami zapišemo v zgodovino slovenskega naroda. To so slovenski fantje, ki so služili avstro-ogrski  monarhiji  padli v 1. svetovni vojni, borci generala Rudolfa Maistra za severno mejo, junaki iz mogočnega boja z mnogo številčnejšem okupatorju med drugo svetovno vojno in junaki osamosvojitvene vojne leta 1991 za samostojno Slovenijo. Svoja življenja so dali za slovenski narod, da bi obstal na svoji zemlji ohranil slovensko besedo in končno prišli do svoje tako težko priborjene pričakovane države Slovenije. Zato ne zapravimo njihove dediščine, ki so jo izbojevali v krvi in trpljenju skozi stoletja. Ohranimo jo, kot so jo imeli v spominu preden so žrtvovali svoja življenja za lepši jutri. Z namenom, da se s spoštovanjem in odkrito, globoko hvaležnostjo poklonimo njihovemu spominu, nas je tudi tokrat pripeljalo na kamniške Žale. Spominsko obeležje tu na Žalah je nema priča naše preteklosti, ki kljub svoji nemosti opisuje čase, ko se je s krvjo pisala zgodovina slovenskega naroda. Spomin na mrtve, ki v teh dneh ponovno združuje razkropljene družine, stiska roke prijateljev in znancev, naj bo tudi priložnost, da pozabimo na medsebojna strankarska nasprotovanja in da prevlada razum malega človeka nad politiko in da zaživimo spodobno in kulturno življenje na svoji zemlji. O prihajajočem dnevu, dnevu spomina na mrtve, pa ne smemo pozabiti, da je to tudi dan, ki ga mi zaživimo. Z obiskovanjem spominskim obeležij, grobov, ohranjamo njihov spomin in se jim s pesmijo, besedo in prižiganjem sveč iskreno zahvalimo za njihovo nesebično žrtev. Za vsa njihova plemenita dejanja niso potrebne velike besede, saj so bili to preprosti mali ljudje, ki so v sebi nosili kleno željo živeti dostojno in svobodno življenje. Dovolj je le zahvala, ki pa naj bo iskrena in iz srca. Zato se s trenutkom tišine in s hvaležnostjo poklonimo njim v spomin.«

Za današnji kulturni program je poskrbela Mestna godba Kamnik, Prvo slovensko pevsko društvo Lira Kamnik in recitatorki gledališke skupine Rudolfi Nana Balantič in Evelina Štefin.

Osrednja slovesnost od dnevu spomina na mrtve se je nato nadaljevala še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.

Sprememba prometnega režima ob dnevu spomina na mrtve

Zaradi pričakovanega povečanega prometa ob dnevu spomina na mrtve bo Občina Kamnik izvedla spremembo prometnega režima na javnih prometnih površinah, od četrtka, 31. 10. 2013 od 6. ure do petka, 1. 11. 2013 do 20. ure, in sicer na:

 


<< Nazaj | Novice