Mali grad

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

30.10.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec na kamniških Žalah udeležil osrednje komemorativne slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve.

Uvodne pozdravne besede je zbranim sprva namenil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir. 

Ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve in ob današnji komemoraciji na Žalah pa je zbranim nekaj besed namenil tudi župan Marjan Šarec: »Tudi letos smo se zbrali na kamniških Žalah, da se spomnimo vseh tistih, ki so v različnih vojnah dali svoje življenje. Nam vsem in našemu narodu so dali največji prispevek. Vsak 1. november nas spomni na tiste, ki jih ni več med nami. Nekateri so umrli v svoji rani mladosti. Žrtvovali so se za nas, da lahko živimo v miru, ki pa ga dandanes premalo cenimo. V spomenik je zapisano s črkami tisto, kar današnje mlade generacije ne vemo veliko. Zato je prav, da se s svojim vsakoletnim prihodom na kamniške Žale spomnimo na vse žrtve vojn in pietetno počastimo vse mrtve. Vsi so častno dali svoja življenja za svobodno Slovenijo.«

Slavnostni govornik predsednik Društva general Rudolf Maister Ivan Miroslav Sekavčnik pa je danes poudaril: »Na loku spomenika padlim v 1. svetovni vojni na kamniških Žalah je zapisano: Mrtvi nas živeti uče. Hodimo mimo spomenika, napisa pa pravzaprav ne vidimo več in ne razmišljamo o njem. Zakaj? Morda zato, ker se sodobnim ljudem zdi nepotreben, neustrezen, moteč. Morda? Za boljše poznavanje slovenske zgodovine, k čutu za skupno in hvaležnost do vseh rodov pred nami, bi morala prispevati šola z več domovinske vzgoje. Le-ta premalo poudarja zasluge ljudi, ki so vedeli, kaj je treba storiti in so to tudi storili, čeprav so tvegali svoja življenja. Pomembno je, da so Maribor, Štajerska, Primorska in Pomurje ostali slovenski in del Slovenije, da smo se izvili iz lovk nacizma, fašizma, stalinizma in končno komunizma in Slovenci živimo v svoji državi. Za pomanjkanje domovinske pripadnosti pa zagotovo ni kriva samo šola. Krivi smo vsi, ki bi morali bolj poudarjati pomen domovine za vsakega državljana. Ne smemo pozabiti na domoljube in vojake različnih vojsk, majstrovce, tigrovce, partizane, borce teritorialne obrambe, policiste – na vse, ki so zastavili svoja življenja za slovenske ideale: svoboda, politična in gospodarska samostojnost, slovenski jezik in še bi lahko naštevali. Marsikdo je prezgodaj umrl, veliko jih ni našlo svojega groba tu na kamniških Žalah. Ostali so, kjer jih je zajela vihra vojn, ki so divjale skozi naše ozemlje. Zato, nikoli več vojne. Nikoli več nasilja. Nikoli več terorja. Nikoli več genocida. Nikoli več…«   

In še dodal: »Vsega tega si želimo, vendar se zgodovina kar prepogosto ponavlja. Pa ne, ker bi bila kriva zgodovina. Krivi smo ljudje, ki hočemo vsiliti naše ideje, našo zamisel, kako naj bo urejeno življenje. Vojne in prepiri pa ne prinesejo tistega, kar si tisti, ki jih netijo, želijo. Prinesejo žene brez mož, može brez žena, otroke brez staršev, starše brez otrok, porušene domove, grobove, opustošene pokrajine, strah in bolečino. Bodimo vredni dediči idealov vseh, ki so dali svoja življenja za svobodno Slovenijo, z vso spoštljivostjo cenimo nekdanje generacije in živimo v medsebojnem miru in spoštovanju. Mislim, da je to tisto, kar nas mrtvi živeti uče. Bodimo iskreno veseli in ponosni, da smo samostojni in svobodni in kot je naš  častni občan Viktor Mihelčič uglasbil pesem Franceta Kosmača, ki je bila sicer napisana po 2. svetovni vojni, vendar velja za vse čase, tudi za današnji:

»Domovina naša je svobodna,

prosto diha spet slovenski rod.

Vriska gora in cvete dolina,

v soncu sveti se pred nami pot.«     

Osrednja slovesnost od dnevu spomina na mrtve se je nato nadaljevala še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.

Za današnji kulturni program pa je poskrbela Mestna godba Kamnik, Prvo slovensko pevsko društvo Lira Kamnik in recitatorki gledališke skupine Rudolfi.

Spremenjen prometni režim med prazniki

Zaradi povečanega prometa na območju mestnega jedra ob  »Dnevu spomina na mrtve« bo v sredo, 31. oktobra 2012 in v četrtek, 1. novembra 2012, spremenjen prometni režim. Popolna zapora bo tako potekala na Samčevem prehodu (od kavarne Veronika do križišča Samostanske in Šlakarjeve ulice), občasna popolna zapora bo na ulici Pot na Poljane (med križiščem z Medvedovo ulico in železniškim prehodom), vendar le v primeru zastoja prometa na Žalah, na odseku za Pot na Poljane v smeri proti Žalam pa bo vzpostavljen enosmerni promet.

 Obvozi so urejeni. Ob tem naprošamo, da upoštevate prometno signalizacijo.


<< Nazaj | Novice