Mali grad

Osnovni šoli Frana Albrehta podeljen naziv »Kulturna šola«

20.09.2013

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec v Cerkljah na Gorenjskem udeležil svečane podelitve nazivov »Kulturna šola«, ki ga je prejela tudi Osnovna šola Frana Albrehta. Pred samo podelitvijo ga je v prostorih Občine Cerklje na Gorenjskem skupaj z ostalimi župani sprejel častni gostitelj in župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj, ki je nato goste pospremil v Kulturni hram Ignacija Borštnika, kjer je sledila zaključna slovesnost.

Kot rečeno, je danes naziv »Kulturna šola«, skupaj s 53. osnovnimi šolami iz Slovenije, prejela tudi Osnovna šola Frana Albrehta. Priznanje je v imenu Osnovne šole Frana Albrehta prevzel njen ravnatelj Rafko Lah.

Laskavi naslov »Kulturna šola leta 2013« je prejela OŠ Brežice, med velikimi šolami je najbolj kulturna OŠ Šentjernej, med srednjimi OŠ Gorišnica, med malimi in podružničnimi pa OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana.

Primarno je projekt »Kulturna šola« namenjen obšolskim dejavnostim iz področja kulture  v osnovnih šolah, ki ima jasen cilj – dvigniti kvaliteto in obseg aktivnega in pasivnega kulturnega udejstvovanja učencev in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti in priložnost, da bi imeli učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi. Izvajalec projekta je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije ter društvom Geossin in s strokovno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport-

S projektom in razglasitvijo najboljših šol želijo predstaviti najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. Izmed vseh prejemnic naziva »Kulturne šole« so danes podelili še posebna priznanja najboljši kulturni, srednje veliki in mali oziroma podružnični osnovni šoli ter osmim osnovnim šolam, ki izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja (glasbeno, likovno, literarno, lutkovno, folklorno, filmsko področje in področje kulturne dediščine).

Zbrane jena zaključni slovesnosti nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo. »Kultura je vedno dobrodošla in nujna sestavina tako šolskih kakor tudi interesnih dejavnosti, zato sem vesel, da je tudi ta projekt uspešno našel mesto v slovenskih šolah", je v svojem nagovoru poudaril minister dr. Pikalo ter se obenem vsem mentorjem in učiteljem zahvalil, da kulturo in umetnost približujejo njihovim učencem tudi izven šolskega kurikuluma.

Ob 10. obletnici projekta "Kulturna šola", ki dokazuje, da so ga šole dobro sprejele, sta zbranim ravnateljem, učiteljem, učencem ter ostalim čestitke izrekla tudi direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti mag. Igor Teršar in župan Občine Cerklje na Gorenjskem terčastni gostitelj županov občin Franc Čebulj.

Za kulturno popestritev dogodka so poskrbeli učenci OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem, kulturne šole leta 2012.


<< Nazaj | Novice