Mali grad

Osnovna šola Toma Brejca tudi uradno postala kulturna šola

26.05.2015

 

Na podlagi kulturnih udejstvovanj učencev in učiteljev v minulih treh letih je Osnovna šola Toma Brejca v preteklih dneh uspešno prestala postopek pridobitve naziva in tako tudi uradno postala kulturna šola. Ta naziv bo lahko uporabljala do 31. 8. 2020.

Vseslovenski projekt Kulturna šola, ki sicer poteka pod okriljem Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), je namenjen spodbujanju kulturnega udejstvovanja slovenskih šolarjev na različnih kulturnih področjih: gledališču, glasbi, filmu, videu, likovni in fotografski dejavnosti, literaturi, lutkah, plesu, folklornih dejavnostih, varovanju kulturne dediščine itd. Šola z raznovrstnim kulturnim življenjem krepi ustvarjalnost, domišljijo, samostojnost in vseživljenjsko učenje, vse to pa so pomembni dejavniki pri širjenju novih obzorij in pomembno prispevajo k vzgajanju otrok v samostojne, empatične in narodno zavedne ljudi.

Zaključek projekta Kulturna šola je potekal v četrtek, 21. maja 2015, na Ljubljanskem gradu. Na dogodku so vse šole, ki so prejele naziv, dobile priznanje, tudi sicer pa je bil ta dan za šole, prejemnice priznanj, zelo kulturno obarvan: poleg osrednje prireditve s podelitvijo posebnih priznanj so se izbrani udeležili javne tribune v Stari mestni elektrarni na temo drugačnosti zaradi bolezni ali invalidnosti, ki jo je povezoval Boštjan Gorenc - Pižama in na kateri so bili priča izpovedim, kako lahko mnogi otroci kljub oviram dosežejo veliko na področju kulture, pod vodstvom pa so si ogledali tudi Ljubljanski grad.

Osnovna šola Toma Brejca je tako potrdila, da je kulturno udejstvovanje pomembno in uspešno področje, na katerem gradi in bo gradila še naprej.

Besedilo: mentorica in koordinatorica projekta Kulturna šola na OŠ Toma Brejca  Nika Ftičar Kotnik


<< Nazaj | Novice