Mali grad

Oratorij v Šmartnem v Tuhinju letos pod geslom »Hočem biti svet!«

24.08.2015

 

Oratorij v Šmartnem v Tuhinju je že 14. leto zapored med poletjem združeval mlade animatorje, ki so pripravljali program za 130 udeležencev, ki so se jim pridružili v tednu od 17. do 22. avgusta. Letošnji oratorij je potekal pod geslom »Hočem biti svet!« To geslo je vključevalo zgodbo o Dominiku Saviu ter o tem, kako moramo z vsem kar smo, težiti k dobremu, svet(l)emu in plemenitemu. Vreme ni bilo pretirano naklonjeno, toda otroški nasmeški in zagnanost animatorjev so pregnali tudi tiste najbolj trdovratne oblake.

Vsak dan smo se zbirali na oratorijskem prizorišču v Šmartnem, z dvigom zastave začeli naš dan in ga nadaljevali ob igrici, dejavnostih po skupinah ter ob delavnicah in velikih igrah, kjer smo merili svoje moči, kazali svoje sposobnosti in pridobivali nove. Pa ne le novih sposobnosti – pridobivali smo tudi nova prijateljstva, utrjevali stara, napisali ogromno pisem drug drugemu, prepeli celo pesmarico pesmi ter se smejali, igrali, molili ter rastli drug ob drugem.

Na delavnicah smo se naučili izdelovati krokodilčke iz perlic ter ugotavljali, kako se da navadne škatle jajc spremeniti v najrazličnejše živali. Ugotavljali smo, kako se pride od trave do jabolčnih zavitkov, sproščali adrenalin na adrenalinskih delavnicah, se spoznali z osnovami ameriškega nogometa, delali kemijske poskuse, poslikali pručke, se naučili nekaj o osnovah prve pomoči, izdelovali zapestnice in lovilce sanj, bili v pomoč pri malem oratoriju, se učili osnov preživetja v naravi in počeli še sto in eno zabavno stvar.

Velike igre so nam prinesle razburljive otoke po okoliških travnikih, ki so preverili naš timski duh ter množičen turnir med dvema ognjema na igrišču.

V sredo smo se odpravili na izlet po poteh gozdnih živali, ga nadaljevali s sveto mašo in piknikom ter veselim druženjem v telovadnici, kamor smo pobegnili pred dežnimi kapljami.

Ves čas oratorija je ločeno potekal tudi t. i. mali oratorij – program za predšolske otroke, ki ga je letos obiskovalo 30 otrok. Naše »kresničke« so delale prve korake v svet(ost) oratorija pod budnim nadzorom animatorjev.

Trudili smo se biti tudi dobrodelni. Cel teden smo zbirali zamaške za Aljaža, šolske potrebščine za otroke socialno ogroženih družin ter hrano za skupnost Cenacolo. En dan, ko je bila vrednota služenje, pa smo izdelali posebna modra srca z lepo mislijo za akcijo Nivee.

Naš teden smo zaključili s sobotnim programom in sveto mašo na travniku, ki ji je sledilo veselo rajanje v goreči oranžni barvi majic z gorečimi in energičnimi srci.

Klicali smo in kličemo: »Hočemo biti sveti!« tudi po oratoriju.

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Irena Podbevšek


<< Nazaj | Novice