Mali grad

Oratorij v Šmartnem IMA MOČ

29.08.2019

 

Oratorij v Šmartnem IMA MOČV soboto, 24. 8. 2019, se je v Šmartnem v Tuhinju sklenil že 18. oratorij po vrsti. »Polnoletni« oratorij je potekal pod naslovom »Imaš moč« ter združil moči 150 otrok, okrog 50 animatorjev ter cele vrste sponzorjev in drugih prijateljev oratorija.

Osnovno ogrodje oratorija je ostalo nespremenjeno. Otroci so skupaj z animatorji vsako jutro ob 9. uri dvignili zastavo in zapeli himno ter se podali v nov oratorijski dan, ki jim je vsak dan po jutranji molitvi prinesel del igrice o Petru Klepcu, čemur so sledili kratki igrani filmčki, ki so jih posneli animatorji in s katerimi so poskušali otrokom na zanimiv način prikazati vrednote prošnja, odpuščanje, pomoč, spoznanje in odgovornost.

Sledilo je delo v devetih skupinah, ki so s pomočjo animatorjev ustvarjale, razmišljale, se pogovarjale in iskale odgovore na vprašanja. Dva dneva v tednu sta prinesla tudi posebne velike igre – ponedeljkove so barvne skupine popeljale po otokih presenečenja na bližnjih travnikih, medtem ko so petkove igre minile v vodnem duhu na travniku (oziroma v duhu družabnih iger v telovadnici za tiste, ki se niso smeli zmočiti).

Otroci so si lahko izbrali več delavnic, na katerih so preverjali svoje spretnosti ter si pridobivali nove talente. Med drugim so imeli na voljo mini vojaško delavnico, lego ustvarjanje, poslikavo vrečk, kaligrafsko, vohunsko in športno delavnico, karate, izdelavo uhanov in mnoge druge.

Sredin dan nas je popeljal v neznano in nam po sveti maši na travniku dal priliko za vesele igre in zabavne pogovore.

Kot je že v navadi, je med tednom potekal tudi poseben program za predšolske otroke 5–6 let, t. i. mali oratorij, ki ga je tokrat obiskovalo 20 otrok. Poleg iger in delavnic so imeli tudi posebne kateheze Dobrega pastirja ter delo v atriju.

Brez dobrodelnosti ni šlo niti tokrat. Tekom oratorija smo zbirali šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin, ki jih bomo animatorji dostavili na Karitas.

Oratorij, ki se je začel 19. 8. 2019, se je sklenil v soboto, 24. 8. 2017, s slovesno mašo in piknikom za vse otroke, starše in druge navzoče, ki so prišli praznovat z vsemi, ki smo cel teden dokazovali, da imamo moč. Celo vreme je držalo z nami, saj se je nebo zadržalo vse do konca piknika in (skoraj do konca) pospravljanja. Če vprašate nas, menimo, da nam je uspel še en super teden krasnih doživetij in skupne rasti. Vse za odličen zaključek počitnic!

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Maša Dacar


<< Nazaj | Novice