Mali grad

Oleg Gorbačov selektor ženske, Luka Slabe pa moške reprezentance Slovenije

30.01.2013

 

Na ponedeljkovi redni seji predsedstva OZS so izbrali tudi selektorja ženske in moške reprezentance Slovenije. Za selektorja ženske reprezentance je bil edini kandidat trener OK Calcit Volleyball, Oleg Gorbačov, ki je žensko izbrano vrsto vodil že v prejšnjem mandatu, medtem ko so bili kandidati za moško reprezentanco štirje, Italijana Emanuele Zanini in Alberto Giuliani ter slovenska strokovnjaka, Andrej Urnaut, trener Salonita in Luka Slabe, trener ACH Volleyja. Na koncu je izbor padel na Luko Slabeta, kar je veliko priznanje tudi za kamniški klub.

»Vsekakor je to za naš klub veliko priznanje. Oleg Gorbačov je z vrhunskimi rezultati v letošnji sezoni, ko smo osvojili pokalni naslov, prišli v osmino finala pokala challenge in se že uvrstili na zaključni turnir srednjeevropske lige samo dokazal, da je vrhunski strokovnjak. Veseli pa nas tudi, da je selektor moške reprezentance Luka Slabe, ki je bil del svoje igralske in trenerske kariere v našem klubu, in ker bo verjetno njegov pomočnik v reprezentanci Gašper Ribič, ki je vso svojo igralsko kariero igral v Kamniku, kjer je tudi začel trenersko pot, je to samo potrditev, da v Kamniku znamo izbirati dobre trenerje,« je bil z izboroma Gorbačova in Slabeta za selektorja ženske in moške reprezentance zadovoljen tudi predsednik OK Calcit Volleyball Gregor Hribar, ki bo v prihodnje opravljal nalogo koordinatorja odbojkarskih reprezentanc.

Slovenska ženska reprezentanca v letos ne bo imela prav veliko akcij. Delno tudi na račun mladinskih kvalifikacij za nastop na SP, ki bodo maja. Več akcij bo imela moška izbrana vrsta, ki jo 31. maja in 2. junija čakata tekmi s Hrvaško v dodatnih kvalifikacijah za nastop na EP, ki bo letos od 20. do 29. septembra na Danskem in Poljskem. Slovenska moška reprezentanca pa bo igrala tudi v kvalifikacijah za nastop na SP.

»Ker je prišlo do določenih sprememb, nam najverjetneje ne bo treba igrati predkvalifikacij, kar pomeni, da bi z njimi začeli šele v drugem ali tretjem krogu, tako da bi bile tekme verjetno na sporedu proti koncu leta. Pri moški reprezentanci smo postavili štiriletni ciklus do olimpijskih iger v Rio de Janieru. Naš cilj je, da se redno uvrščamo na evropska prvenstva, morda tudi na svetovno, končni cilj pa so olimpijske igre. Ženska reprezentanca bo letos nastopila le na sredozemskih igrah, ki bodo konec junija v Turčiji, v prihodnji sezoni pa jo čakajo kvalifikacije za nastop na EP,« je o okvirnem načrtu obeh reprezentanc v letošnjem letu spregovoril Hribar.

»Biti selektor slovenske reprezentance je velika čast za vsakega trenerja in tako tudi zame. Najprej bo terba pogledati, na katere igralke bomo lahko računali, kajti ne glede nato, da bomo imeli mlado ekipo, si kakšnega drugega cilja kot je uvrstitev na EP ne moremo postaviti. Res je, da nam v preteklosti to, tudi z veliko bolj izkušenimi ekipami ni uspelo, toda samo igrati kvalifikacije, brez vsakršnega cilja tudi nima smisla. Vse mlajše kategorije, se pravi, kadetinje in mladinke so že bile na evropskem prvenstvu in zdaj je čas, da se nanj uvrstimo še s članicami. Vsekakor je to cilj, ki ga bomo skušali uresničiti,« pa so besede novega oziroma starega selektorja slovenske ženske reprezentance Olega Gorbačova, ki bo z odbojkaricami Calcita po osvojenem pokalnem naslovu v letošnji sezoni naskakoval tudi naslov državnih prvakinj.

Dodajmo še to, da selektorja obeh kadetskih reprezentanc, ki sta se uvrstili na EP ostajata Iztok Kšela in Jože Časar – njegov pomočnik je Aljoša Jemec, ki je v klubu pomočnik Olega Gorbačova -, mladinke bo v kvalifikacijah za nastop na SP vodil Bruno Najdič, medtem ko mladinci letos nimajo nastopov.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice