Mali grad

Okusi Kamnika od 3. do 9. avgusta vabijo na Dneve trniča, ki se bodo odvijali v Kamniku in okolici

31.07.2015

 

V Kamniku in okolici bodo prihodnji teden s pomočjo številnih lokalnih gostincev letošnji dan trniča na Veliki planini 9. avgusta, nadgradili v cel teden, poimenovan Dnevi trniča. Priljubljeni gostinci bodo v mestu, njegovi okolici in na Veliki planini že od ponedeljka, 3. avgusta, še posebej izpostavljali svojo ponudbo jedi s trničem in pripravili tudi nekaj posebnih jedi s tradicionalnim velikoplaninskim trdim sirom, ki velja za simbol ljubezni.

Nad Kamnikom čisto zares pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj. Tam se čas ustavi, oko razživi, na prelepi panorami Kamniško-Savinjskih Alp se duša spočije. Okuša se pastirske jedi iz sveže pomolzenega mleka in na prav poseben dan, na dan trniča, si v idilični pastirski vasici lahko sami izdelamo tradicionalni velikoplaninski sirč trnič.

V nedeljo, 9. avgusta, bosta pred Preskarjevo muzejsko bajto v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini potekali delavnici rezljanja pisav in izdelave trniča ter prikaz sirjenja po starem - od mleka do trniča.

Kako priti tja?

Z nihalko iz doline Kamniške Bistrice se lahko vsako polno uro povzpnete na Veliko planino. Do Preskarjeve bajte je nato še 45 minut hoje po zmerni poti. Do Zelenega roba se lahko popeljete tudi s prenovljeno sedežnico Šimnovec, ki med tednom vsako polno uro pelje v času od 8.30 do 17.10, med vikendi pa od 8.30 do 18.10.

Trnič - velikoplaninski sir

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Število trničev je bilo vedno parno –po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Najbolj poseben med jedmi Okusov Kamnika in unikaten v vsem slovenskem prostoru je sir trnič, ki so ga prvotno izdelovali pastirji v času pašne sezone na Veliki planini. Izdelava sira je na planini skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek.

V okviru projekta Trnič na vsako mizo (projekt se sofinancira s sredstvi Snovalca), ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživeli. Vrnili so mu prvotni namen, uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini.


Dnevi trniča v Kamniku in okolici

V času Dnevov trniča poskusite raznovrstne jedi s trničem v eni od Kamniških gostiln, kjer strežejo tudi preostale lokalne jedi pod znamko Okusi Kamnika: 

Dom v Kamniški Bistrici

Domžalski dom na Mali planini

Gostilna in galerija Majolka

Družinska gostilna s prenočišči Pri planinskem orlu

Gostilnica in kavarna Pri podkvi

 Restavracija in penzion Repnik

Gostilna Špajza

Terme Snovik – Restavracija Potočka

Trnič lahko okusite v izbranih gostilnah v Kamniku, kupite pa v vseh planinskih domovih na Veliki planini ter v pastirski vasi pri Gradiškovih (pastir Robert Zamljen) ter na TIC Kamnik in v nekaj specializiranih kamniških trgovinah.

Več informacij najdete na kamnik-tourism.si in OkusiKamnika.si.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik in Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice