Mali grad

Okusi Kamnika na vsako mizo

24.12.2013

 

V predprazničnem času je Kamnik zaoral novo ledino na področju gastronomije v slovenskem turizmu z izdajo lične knjižice z recepti jedi s področja občine Kamnik z naslovom »Okusi Kamnika na vsako mizo«, s čimer želijo kamniške jedi predstaviti širši javnosti.

Pred slabim letom je Kamnik kot prva samostojna turistična destinacija oziroma občina vzpostavil sistem kulinarične razpoznavnosti. Tega so se lotili pod okriljem strategije in kulinarične piramide za Slovenijo kot celoto, pri čemer so se osredotočili na usmeritve za Osrednjo Slovenijo in Gorenjsko. Tako je bila širša javnost spomladi seznanjena s seznamom tipičnih jedi s področja kamniške občine. Jedi so bile predstavljene tudi v publikaciji, ki je požela veliko zanimanja, saj podobnega projekta v Sloveniji še ni bilo. Danes, nekaj več kot pol leta po začetku projekta, že predstavljajo nadgradnjo prvotne tiskane predstavitve jedi. V knjižici »Okusi Kamnika na vsako mizo« je zbranih preko 20 receptov, ki so jih prispevali znani kamniški gostinci in člani združenj. Recepti, opremljeni s fotografijami, ponujajo gurmanom vodilo, da lahko tudi v domači kuhinji okusijo kamniške specialitete.

Priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj v svojem razmišljanju v uvodni besedi poudarja: »Jemo zato, da živimo, vendar ne živimo zato, da bi le jedli. Prav to sporočilo se odlično povezuje s tem, kar je Kamnik naredil na kulinaričnem področju in je tudi predmet pričujoče publikacije. Vse značilne jedi kamniške občine imajo namreč tudi svoje zgodbe.« V zapisu je skrit pomemben dejavnik, na katerem gradijo kamniško kulinarično doživetje – zgodbe. Vsaka jed ima svojo zgodbo, zato ob koncu knjižice ponujajo tudi nekaj namigov za kulinarični dan v Kamniku, ki se prepleta s turistično ponudbo krajev, iz katerih jedi izvirajo in zgodbami, ki še dodatno popestrijo dan. Predlagani sta dve smeri, seveda pa si lahko s pomočjo zemljevida, ki je na hrbtni strani, obiskovalci začrtajo tudi svojo pot doživetja Kamnika »skozi želodec.«

Med pogovori s kamniškimi gostinci je projekt Okusi Kamnika požel veliko pohval ter odobravanja. Složno so se strinjali, da so se jedi dokaj hitro in temeljito usidrale na jedilnike restavracij, hkrati pa so jih prepoznali tudi gosti ter po njih povprašujejo. Pot do takšne prepoznavnosti in uspešnosti ni bila lahka, potreben je bil celovit pristop. Med drugim je gostilna Pri planinskem orlu tuhinjsko filo brezplačno ponujala na Kamnik Busu v času krompirjevih počitnic, hotel Malograjski dvor je na pikniku v Arboretumu v živo pripravljal slastne kloštrske kremšnite, z gostilne Repnik so z veseljem pomagali s fotografiranjem jedi ter njihovo predstavitvijo zainteresiranim javnostim, obiskovalci pa radi pohvalijo tudi ponudbo Okusov Kamnika v gostilni Majolka ter raznovrstnost ponudbe gostišča Mili vrh.

Na Glavnem trgu v Kamniku je - s septembrom - vsako zadnjo soboto v mesecu zaživela živilska tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, kjer med drugim potekajo tudi degustacije kamniških jedi.

S številnimi podobnimi aktivnostmi so v Kamniku tako v manj kot letu dni projekt in prepoznavnost kulinarike pripeljali do zavidljivih uspehov in prepoznavnosti. Na Zavodu za turizem in šport obljubljajo, da so jim pohvale tako iz Slovenije, kot tudi tujine, dale dodaten zalet, da Okuse Kamnika povzdignejo na še višjo raven, jih nadgradijo z dodatno ponudbo in izvirnimi projekti ter domačinom in tujcem pričarajo nepozabne gurmanske užitke.

Knjižica receptov Okusi Kamnika na vsako mizo je za simboličen znesek dva evra na voljo v Turistično-informacijskem centru Kamnik, ki se nahaja na Glavnem trgu 2.

Besedilo in fotografije: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice