Mali grad

Oktober – mesec požarne varnosti

01.10.2013

 

Vsako leto oktobra potekajo aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti. To je že tradicionalni projekt, v katerem Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi vrsto aktivnosti s področja varstva pred požarom na določeno temo in za različne ciljne skupine (otroke, starostnike, širšo laično in strokovno javnost).

Letošnja tema je namenjena gašenju začetnih požarov v gospodinjstvu in osebnem vozilu s sloganom »Začetni požar lahko pogasite sami«.  Namen projekta je posredovanje informacije, da lahko posameznik z ustreznim preventivnim ravnanjem prepreči nastanek požara, če pa kljub temu zagori, lahko začetni požar po svojih močeh in zmožnostih z ustreznim ukrepanjem pogasi oziroma prepreči njegov razvoj in s tem tudi posledice. In prav na to želijo tudi opozoriti. Za gašenje začetnega požara se lahko uporabijo različna priročna gasilna sredstva (vedro z vodo, cev za zalivanje, suh pesek ali zemlja, požarna odeja, v kuhinji pokrovka itd.) ali pa naprave za gašenje začetnih požarov, kot je gasilnik. Namen letosnjega meseca požarne varnosti je tudi predstaviti prednosti, ki jih pri gašenju začetnega požara nudijo gasilniki, motiviranje po uvajanju gasilnikov v stanovanjske objekte in osebna vozila ter usposabljanje prebivalcev za pravilno izbiro in učinkovito uporabo gasilnikov. Poudarek je namenjen navodilu, da če posameznik ne more pogasiti začetnega požara, pokliče številko 112.

Splošno javnost na oktober, mesec požarne varnosti, opozarja plakat, ki bo objavljen predvsem na lokacijah gasilskih društev po vsej Sloveniji. V projektu sta bili za ozaveščanje širše laične javnosti izdelani dve zgibanki, in sicer Gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in Gasilnik v osebno vozilo.

V okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti bo Gasilska zveza Slovenije preko prostovoljnih gasilskih društev na različnih lokacijah po Sloveniji organizirala prikaze gašenja z gasilniki in obiskovalcem omogočila, da tudi sami poskušajo pogasiti ogenj z gasilnikom. 

Čeprav se na temo varstva pred požarom simbolično srečujemo oktobra, se aktivnosti na področju preventivnih ukrepov varstva pred požarom za različne ciljne skupine izvajajo vse leto, in sicer z namenom, da se preventivno ravnanje in učinkovito ukrepanje ob požaru dvigne na višji nivo, da preventivno ravnanje na področju varstva pred požarom postane vsakdan. Poleg aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje letos pripravila tudi mnoge druge preventivne dejavnosti. Dodatne informacije pa so dostopne na njihovi spletni strani.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje


<< Nazaj | Novice