Mali grad

Okrogla miza »Župani kot gonilo razvoja slovenskih občin«

03.06.2016

 

Okrogla miza »Župani kot gonilo razvoja slovenskih občin«Župan Marjan Šarec se je dopoldan, skupaj z županjo Občine Semič Polono Kambič, županom Občine Zreče Borisom Podvršnikom, županom Občine Slovenske Konjice Miranom Gorinškom, županom Občine Medvode Nejcem Smoletom in županom Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah Darkom Frasom, udeležil okrogle mize na temo »Župani kot gonilo razvoja slovenskih občin«. Okrogla miza se je odvijala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, in sicer v okviru 27. Slovenskih politoloških dnevov.

Doc. dr. Simona Kukovič s Fakultete za družbene vede je v uvodnem pozdravu poudarila: »Včasih se lokalno politično vodenje nanaša na osebnostne lastnosti, kot so pogum, vztrajnost ali karizma; včasih pa se nanaša na lastnost položaja, v katerem so združeni moč, oblast in odgovornost. Zato obstajata nekoliko kontrastna pogleda na lokalno politično vodenje: prvi z vidika osebnostnih lastnosti župana in drugi z vidika županske funkcije, ki je že sama po sebi v središču lokalne oblasti. Prvi pogled predpostavlja, da je vodenje neke vrste osebnostna lastnost (morda celo prirojena), ki jo imajo nekateri posamezniki, da (sploh lahko) postanejo župani; pri tem pa so osnovne lastnosti (lokalnih) političnih vodij nedvomno strast, vizija, celovitost, zaupanje, radovednost in drznost. Drugi pogled političnega vodenja temelji na samem položaju oziroma funkciji v občini.«

Sledil je pogovor s povabljenimi župani, ki so predstavili svoje izkušnje v svetu lokalne politike. Nekaj besed so namenili tudi izzivom, motivom in težavam, s katerimi se soočajo na lokalni ravni oblasti, predstavili pa so tudi svoje poglede, kaj bi bilo potrebno narediti, da bi bili župani bolj upoštevani na državni ravni, saj so se vsi današnji govorci strinjali, da delujejo za občanke in občane, kar pa državne ravni velikokrat ne zanima. 


<< Nazaj | Novice