Mali grad

Okrogla miza »Zapore gorskih območij« ob zaključku priprave Celostne prometne strategije Občine Kamnik

04.04.2017

 

Okrogla miza »Zapore gorskih območij« ob zaključku priprave Celostne prometne strategije Občine KamnikŽupan Marjan Šarec je popoldan v Domu kulture Kamnik nagovoril udeležence okrogle mize z naslovom »Zapore gorskih območij«, ki se je odvijala ob zaključku priprave Celostne prometne strategije Občine Kamnik in je bila namenjena predstavitvi glavnih usmeritev in ukrepov strategije ter dobrih primerov njihovega izvajanja iz drugih mest. Rdeča nit je bila tako sodelovanje ključnih organizacij pri izvedbi Celostne prometne strategije v praksi kot tudi vključenosti občank in občanov v ta proces.

Za zaključek projekta priprave Celostne prometne strategije smo se potrudili, da je bila današnja vožnja z javnim potniškim prometom oziroma vlakom iz Kamnika do Ljubljane ter nazaj iz Ljubljane do Kamnika polna presenečenj in humorja, predvsem pa tudi privlačnejša in poučna. Za dobro zabavo so bili odgovorni člani Kulturnega društva Priden možic, kjer so z izvajanjem impro predstav poskrbeli, da so bili potniki na nepozabnem potovanju z vlakom v dopoldanskem in opoldanskem terminu deležni udobja prvega razreda. Upamo, da smo s tem pripomogli k razmisleku, da se bolj pogosto odločite za prevoz z vlakom namesto z osebnim avtomobilom. Poročilo o celotnem dogajanju smo seveda dokumentirali in v kratkem bodo na voljo zabavni videoposnetki, ki bodo objavljeni na spletni strani projekta Celostne prometne strategije za Občino Kamnik ter na Facebook strani.

Malo po 14. uri se je celotna ekipa impro gledališčnikov pridružila tudi udeležencem okrogle mize z naslovom »Zapore gorskih območij«. Slednja je bila del zaključnega dogajanja v nizu javnih razprav in drugih dogodkov v desetmesečnem procesu priprave Celostnem prometne strategije Občine Kamnik. Osrednja tema se je navezovala na problematiko vožnje v gorskih območjih, v občini Kamnik pa lahko s tem v zvezi izpostavimo Veliko planino in dolino Kamniške Bistrice.

Zbrane je najprej pozdravil župan Marjan Šarec: »Celostna prometna strategija Občine Kamnik je namenjena ljudem. Ljudje smo tisti, ki bomo prometno strategijo uporabljati, jo sprejeli. Na začetku, pred približno desetimi meseci, je bilo mnogo pripomb, ki včasih niso imele osnove, a na koncu smo oziroma so sodelavci, ki se jim tukaj zahvaljujem za ves vložen trud, zadevo speljali do današnjega dne, ki pa ne pomeni konca, ampak začetek. Zdaj bomo morali ljudje sprejeti celostno prometno strategijo. Potreben je premik v glavi, da bo takšna ureditev tudi realizirana. Razmišljati bomo morali celostno, kar že samo ime strategije pove. Ljudje bodo morali kakšno pot opraviti tudi peš ali pa z javnimi sredstvi. Žal pa javna sredstva prevoza niso privlačna za ljudi. Danes bomo govorili tudi o prometu izven mest. Tudi tam je veliko interesov. Ena med njimi je tudi naša Velika planina. Interesov je toliko, kot je ljudi. Ekipa na Občini Kamnik že rešuje problematiko Velike planine, celostno. Vsi vemo, kako je v tujini, a ko pridemo domov, takoj najdemo kup problemov. Na Veliki planini na primer vsak ve, da se ne sme voziti z avtomobilom, pa se še kar vozijo. Ampak to ni stvar Občine, Policije ali pa drugih služb. To je stvar premika v glavah ljudi. In to je smisel Celostne prometne strategije. Želim uspešno delo.«

Po županovem pozdravu so s krajšimi predstavitvami svoje izkušnje strnili direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, direktorica Centra Rinka Mateja Brlec Suhodolnik, direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros in podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša. O gorskem kolesarstvu kot turističnem produktu ter o zakonodaji na tem področju sta spregovorila Jan Klavora in Peter Dakskobler iz zavoda Goodplace.

Sledila je razprava, ki jo je povezovala predstavnica izdelovalca projekta Milena Marega.


<< Nazaj | Novice