Mali grad

Okrogla miza »Vsi smo migranti«

15.12.2015

 

V ponedeljek, 14. decembra 2015, je v prostorih Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik potekalo pogovorno srečanje v okviru projekta »Vsi smo migranti«. Srečanje je potekalo v okviru bibliopedagoških dejavnosti za srednješolce (projekt »Rastem s knjigo«), ki jih knjižnica vsako leto organizira ter jih vsakokrat oplemeniti z izbrano temo.

Vsi smo migranti. Če nimamo kakšnih bližnjih sorodstvenih izkušenj s preseljevanjem, ima vsak od nas skoraj zanesljivo v sebi del DNK ljudi, ki so zamenjali svojo domovino. Če ne drugače, se lahko v času preselimo kakšnih 15 stoletij nazaj, ko so se naši slovanski predniki izza Karpatov odločili priti na naše ozemlje.

V zadnjih nekaj mesecih se Evropa znova sooča z množičnimi selitvami ljudi. K nam prihajajo oz. so že prišle množice ljudi z Bližnjega vzhoda. S svojim prihodom so v Evropejce vsejali zelo različne občutke – strah, dvom, sočutje, občasno tudi jezo. Ker smo s to problematiko soočeni tudi sami in ker se bliža 18. december, ki je bil leta 2000 razglašen kot svetovni dan migrantov, smo se tudi v naši knjižnici odločili pripraviti prireditev, ki jo sofinancirata Ministrstvo za notranje zadeve ter Evropska unija iz Sklada za azil, migracije in vključevanje.

Na srečanje so bili povabljeni dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so v dveh ponovitvah (vsakokrat je bilo prisotnih dobrih 60 dijakov) sledili pogovornemu srečanju z gosti.

Gostje okrogle mize so bili arhitekt in kuhar Ramee Murad iz Sirije, glasbenik in vsestransko nadarjen umetnik Ljuben Dimkaroski iz Makedonije ter pisatelj in umetnostni zgodovinar dr. Noah Charney iz Amerike. Pogovor z njimi je vodila in povezovala Monika Jeglič.

Pogovor se je dotaknil pripovedi o njihovi selitvi v Slovenijo, dijaki so lahko prisluhnili delčku njihove življenjske zgodbe, ki so jo gostje obogatili z izjemno osebno noto. Pogovor je med drugim vseboval ganljivo pripoved gospoda Murada o vojni v Siriji, izjemno interpretacijo slovenske pesmi, ki jo je na repliko prazgodovinske piščali zaigral gospod Dimkaroski, ter sproščeno in humorno pripoved dr. Charneyja.

Sam dogodek je obogatila tudi razstava delčka zgodb migrantov, ki s svojim selom soustvarjajo lepši jutri nas vseh.

Srečanje je bilo zaključeno z nasveti in mislimi, ki so jih gostje namenili mladim poslušalcem, vse skupaj je lepo povzel Ramee Murad, ki je dijakom povedal, da so z njimi svoje zgodbe delili kuhar, glasbenik in pisatelj ter naj tudi sami živijo tako, da bodo uživali v dobri hrani, poslušali dobro glasbo in brali dobre knjige.

Pogovorno srečanje je zanesljivo dodalo svoj delček k sprejemanju in razumevanju, ki sta nam v tem svetu še kako potrebna. Kot je na okrogli mizi omenil Ljuben Dimkaroski – če je nekaj drugačno, še ne pomeni, da ni kvalitetno. Je le kvalitetno na drugačen način.

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Barbara Petrušič


<< Nazaj | Novice