Mali grad

Okoli Alp v zavetrju prve slovenske ženske profesionalne ekipe

19.06.2014

 

Še dobra dva tedna nas ločita do kolesarskega Maratona Alpe Scott. Organizatorji so, kot že nekaj let zapored, poskrbeli za skupni trening pred maratonom, tokrat v družbi prve slovenske ženske profesionalne kolesarske ekipe BTC City Ljubljana.

Lepa druščina kolesarskih navdušencev se je včeraj dopoldan zbrala v središču Kamnika, kjer bo prvo julijsko nedeljo start že 8. Maratona Alpe Scott. Poleg odličnega treninga pred maratonom je bil dogodek hkrati priložnost, da so udeleženci pobližje spoznali trening profesionalnih kolesark. Celotno skupino je spremljal športni direktor in trener ekipe Gorazd Penko, ki je ta dan narekoval lahkotnejšo vožnjo z manj obremenitvami, saj so se dekleta ravno vrnila z mednarodne dirke v Švici, že ta vikend pa jih čaka nova dirka v Trentinu.

Sicer je prav Urša Pintar, danes članica ekipe BTC City Ljubljana, leta 2011 postala zmagovalka Maratona Alpe Scott. Traso je takrat prevozila s časom 3 ure in 58 min, kar do danes ostaja najhitrejši čas v ženski konkurenci. V moški konkurenci ostaja rekord v rokah Gregorja Tekavca, ki je istega leta maraton prevozil s časom 3:36.

Spoštovanje in fair play - popotnica za 8. Maraton Alpe Scott

Maratona Alpe Scott, ki za mnoge rekreativne kolesarje predstavlja pravi izziv, celo vrhunec sezone, letos s seboj prinaša posebno sporočilo, ki se glasi: »Spoštovanje in fair play kot popotnica za 8. Maraton Alpe Scott«.

Organizatorji vsako leto stremijo, da dvigujejo nivo prireditve, hkrati pa izboljšujejo stvari, kjer še vidijo pomanjkljivosti. Žal pa ni vse v njihovih rokah. Kot dodajajo, opažajo iz leta v leto, da na kolesarskih prireditvah pri nas nasploh manjka spoštovanja. Spoštovanja tako do so-udeležencev kot tudi do organizatorjev. Takšnih primerov ni malo - od kolesarjev, ki se na maraton ne prijavijo, pa kljub temu vozijo po trasi skupaj z udeleženci, do vožnje spet nekaterih v zavetrju neprijavljenih kolesarjev. Naj bosta zato spoštovanje in fair play popotnica za tokratni in vse nadaljnje maratone.

Vabljeni 6. julija na start najlepšega maratona

Organizatorji tudi letos na startu pričakujejo preko 700 kolesarjev, morda tudi novi rekord maratona, ki sicer po svoji zahtevnosti velja za najtežji kolesarski maraton pri nas. Kolesarji na poti premagajo 130 km in 2000 m višinske razlike s tremi prelazi Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec.

Vse tiste, ki pa se prvo julijsko nedeljo ne boste podali okoli Alp s kolesom, organizatorji vabijo, da kolesarje pozdravite na startu maratona ob 9. uri v centru Kamnika ali jih bodrite na poti okoli Alp na trasi Kamnik – Komenda – Cerklje – Preddvor – Jezerski Vrh – Pavličevo sedlo – Solčava – Luče – Ljubno – Gornji Grad – Črnivec.

Besedilo in fotografije: Nika Vrhovnik, Organizacijski odbor Maratona Alpe Scott


<< Nazaj | Novice