Mali grad

Ogled centra gozdne pedagogike v Füssnu v Nemčiji

17.05.2012

 

V torek 15. maja 2012 je v okviru projekta Povabilo v gozd in v organizaciji občine Kamnik, potekal ogled Centra gozdne pedagogike v Fussnu (Ziegelweis) v Nemčiji. Sofinancer projekta »Omrežje alpskih občin« nam je ob odobritvi projekta postavil tudi pogoj, da si ogledamo en primer centra gozdne pedagogike v tujini (v eni od držav alpskega loka). V Nemčiji ima gozdna pedagogika že dolgo tradicijo in je močno vpeta v sistem vzgoje in izobraževanja, zato smo izbrali center v Nemčiji.

Ekskurzije se je udeležilo 42 vzgojiteljic, učiteljic, gozdarjev in gozdnih pedagogov iz vseh sodelujočih občin (Kamnik, Bohinj, Bovec, Kranjska gora) in tudi iz vrtcev in šol, ki so vključene v inovacijski projekt na Zavodu RS za šolstvo (vrtec Vrhnika, Šmartno pri Litiji, Šentvid). Z nami je bil tudi Borut Debevec iz Zavoda za gozdove RS (ki dela na vzpostavitvi slovenske mreže gozdne pedagogike) in Anamarija Jere, direktorica Cipra Slovenija.

V Nemčiji nas je sprejel dr. Dirk Schmechel, direktor sektorja za gozdno pedagogiko iz pristojnega ministrstva in certificirana gozdna pedagoga dr. Berchtold in dr. Limmer. Center v Ziegelweisu je ena od najpomembnejših institucij na področju okoljske vzgoje in izobraževanja v Nemčiji. Imajo urejene in označene poti; »obrežno gozdno pot«, »pot gorski gozd«, »dolina čutov« in lesen paviljon. Zanimanje za center je zelo veliko, saj ga letno obišče okoli 80.000 obiskovalcev (šole, vrtci, turisti). Praktično smo preizkusili kako zgleda dan v njihovem centru in bili tudi poučeni o njihovih metodah, načinu dela in sistemskih rešitvah.

Pedagoški delavci bodo nekatere nove ideje lahko uporabili pri svojem delu. V Sloveniji se mreža gozdne pedagogike šele vzpostavlja, vendar naši učitelji in vzgojitelji že veliko delajo v naravi. Poleg samega ogleda centra je bila ekskurzija koristna tudi zaradi izmenjave informacij, izkušenj, vzpostavljanja kontaktov med vsemi, ki delajo na tem področju.

Besedilo in fotografije: Barbara Strajnar


<< Nazaj | Novice