Mali grad

Odprtji razstav naznanili pričetek 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

11.09.2014

 

Danes, 11. septembra 2014, so se z odprtjem dveh razstav pričeli 44. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo potekali do nedelje, 14. septembra 2014. Prva razstava, v Turistično informacijskem centru Kamnik, z naslovom »Črnobela igra portretov znanih Kamničanov«, avtorice Brede Capuder bo na ogled do 30.  septembra 2014. Na portretih lahko najdete: veterinarja in zbiratelja etnografskih predmetov Josipa Nikolaja Sadnikarja, vrhunskega alpinista Tomaža Humarja, generala in pesnika Rudolfa Majstra, pesnika, književnika, kritika Frana Albrehta, slovensko gledališko igralko Marijo Vero, slikarja in grafika Miha Maleša, avtorja prve slovenske poštne znamke in ilustratorja Ivana Vaupotiča in župana Občine Kamnik Marjana Šarca.

Razstava z naslovom »Mala maša za suknjo vpraša - Vrhnja oblačila na Slovenskem v 19. in 20. stoletju«, katere odprtje je bilo danes ob 19. uri, je na ogled v galeriji Miha Maleš. Avtorica razstave je Alenka Pakiž v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik. Razstava dopolnjuje osrednjo temo letošnjih 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, obenem pa želi spodbuditi ustrezno vrednotenje in prenašanje izročila iz preteklosti v sedanjost in prihodnost. Na razstavi, ki že tradicionalno odpira Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine je zbrane pozdravil župan Občine Kamnik Marjan Šarec z besedami: »Razstava je pestra, zanimiva in lepo pripravljena. Tako se festival z letošnjim letom še bolj vrača v okvire etnološke prireditve z narodnimi nošami oziroma pripadnostnim kostumiranjem.« Zbranim je zaželel prijetno vzdušje na festivalu mednarodnih razsežnosti.

Franci Kramar, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, je zbrane pozdravil v imenu celotne organizacijske ekipe in dodal: »Kamničani spoštujemo in smo ponosni na tradicijo, katere del je tudi oblačilna dediščina. Veseli smo, da lahko sodelujemo z gospo Alenko Pakiž, ki skozi razstavo prikaže bogastvo oblačilne dediščine v Kamniku. Naslednji trije dnevi bodo minili v znamenju etnografije, kulture in zabave. Prepričan sem, da bo vsakdo našel nekaj zase, zato vas vabim na 44. Dneve narodnih noš oblačilne dediščine.«

Avtorica razstave Alenka Pakiž je izpostavila, da bi obiskovalcem rada približala značilnosti vrhnjih oblačil izpred sto, stopetdeset let nazaj. Navdušena je na odprtostjo muzejev s katerimi sodeluje in zbiratelji, ki ohranjajo oziroma poustvarjajo oblačilno dediščino. Njen najljubši eksponat na tej razstavi je stoletje stara moška suknja iz Mekinj, ki jo je zašil mojster Emil Čeplak doma prav iz Kamnika.

Slavnostno odprtje 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bo jutri, 12. septembra 2014, ob 19. uri, na Glavnem trgu, s slavnostnim nagovorom župana Občine Kamnik Marjana Šarca. Program se bo pričel z nastopom otroških folklornih skupin, sledil pa bo veliki petkov koncert Natalije Verboten s skupino in Skupina Špica.

Vabljeni na pestro kulturno doživetje v Kamnik, na mednarodni folklorni festival!

Več na: www.narodnenose.si in na www.OkusiKamnika.si.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Bojan Težak


<< Nazaj | Novice