Mali grad

Odprtje sanacije dveh plazov v Tunjicah

05.04.2016

 

Popoldan je pod Župnijsko cerkvijo sv. Ane potekalo odprtje sanacije dveh plazov v Tunjicah. Novo pridobitev je pozdravil tudi župan Marjan Šarec.

Odprtje sanacije dveh plazov v Tunjicah

V letu 2012 je zaradi večjih količin padavin ob poplavah prišlo do poslabšanja zemeljskega plazu pod platojem cerkve in poslabšanja stanja dovozne ceste pod pokopališkim zidom, kjer so se pojavile razpoke in usadi. Na podlagi izdelane projektne dokumentacije in terenskih raziskav je Občina Kamnik v septembru in oktobru leta 2015 pristopila k sanaciji obeh plazov. Pri sanaciji plazu pod platojem cerkve je bilo izvedeno odvodnjavanje, kamnita zložba oziroma zid v višini 4,8 metra in dolžini 18 metrov, postavitev ograje in asfaltiranje platoja. Pri sanaciji dovozne ceste pa je bilo izvedeno odvodnjavanje, zamenjava cestnega nasipa, kamnita zložba oziroma zid v brežini pod cesto v dolžini 50 metrov, postavitev ograje in asfaltiranje ceste.  Izvajalec sanacij je bilo Komunalno podjetje Kamnik, vrednost obeh investicij pa je znašala 49.000 evrov. 

Zbrane krajanke in krajane je sprva pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Tunjice Matjaž Sedušak: »V lanskem letu je bilo toliko storjenega v Tunjicah, da je sanacija plazov skoraj šla mimo oči krajank in krajanov. Kljub temu pa ima sanacija velik pomen, saj ne samo, da sta plazova ogrožala našo baročno lepotico, cerkev sv. Ane, ogrožala sta tudi domove in ne nazadnje tudi pokopališče. Zato nam je v veliko veselje, da je občinska uprava hitro pristopila k sanaciji in da bo le ta varovala naše skupno dobro. Posebna zahvala gre mag. Matjažu Srši, ki je vzorno izpeljal ves projekt, Komunalnemu podjetju Kamnik in domačemu obrtniku Justinu Klanšku za trdno in lepo ograjo ter seveda županu Marjanu Šarcu, ki nam je stal ob strani tudi v trenutkih, ko ni bilo vse po naših željah. Hvala vam.«

Besedo je nato predal županu Marjanu Šarcu. »Kljub začetnim težavam, je danes tako sanacija plazov kot tudi cesta ustrezna. Krajevna skupnost Tunjice je zelo dejavna skupnost, težave, ki pa se pojavljajo ob vsaki gradnji, pa so seveda nekaj običajnega. Hvala za vašo potrpežljivost pri vseh projektih. Če bomo držali skupaj bomo lahko še marsikaj naredili, saj se zavedamo, da je še veliko za postoriti. Iskrene čestitke ob pridobitvi, naj vas tako zaščita plazov ščiti, cesta pa naj bo varna. Hvala.«

Pred simbolnim prerezom traku je zavarovana plazova blagoslovil župnik Edi Strouhal, prireditvi pa so kulturni pridih s pesmijo dodali učenke in učenci Pevskega zbora POŠ Tunjice.


<< Nazaj | Novice