Mali grad

Odprtje razstave z naslovom Veronikine zgodbe 2014

09.12.2014

 

Župan Marjan Šarec je v preddverju občinske stavbe odprl razstavo z naslovom Veronikine zgodbe 2014. Razstavljene fotografije so nastale na koncertnih večerih, ki jih pripravlja Kulturno društvo Veronikine zgodbe, posnela pa sta jih Lojze Kalinšek in Klemen Udovč.

Lojze Kalinšek, fotograf, slikar in likovni pedagog, se je rodil leta 1956. Na Pedagoški akademiji v Ljubljani je leta 1977 diplomiral pri nestorju slovenske fotografije prof. Vlastji Simončiču. Po končanem študiju se je redno udeleževal vsakovrstnih likovnih kolonij, simpozijev ter srečanj doma in v tujini, kjer si likovni ustvarjalci izmenjujejo mnenja in izkušnje ter v različnih okoljih bogatijo ustvarjalno inspiracijo. Je član Društva slovenskih likovnih umetnikov, International Association of Art in European Council of Artists. Ves čas svojo likovno dejavnost združuje s pedagoškim delom na mengeški osnovni šoli, občasno pa deluje tudi kot mentor in umetniški vodja lokalnih likovnih društev. Ukvarja se z ilustracijo ter oblikovanjem na grafičnem in tehničnem področju. V več kot 30 letnem ustvarjalnem obdobju je razstavljal na več kot 60 samostojnih in 200 skupinskih razstavah doma in v tujini. Razstavljal je v Avstriji, Hrvaški, Nemčiji, Madžarski, Finski, Egiptu, Andori, Indiji, ZDA, Turčiji, Romuniji, Kosovu, Rusiji, Moldaviji, Haitiju in Maroku.

S fotografijo se ukvarja že od osnovnošolskih dni, najbližje so mu reporterske, dokumentarne in portretne fotografije. Zanima ga tudi področja fotografike in ekspresivne fotografije, kar se najbolje izrazi prav na koncertni fotografiji.

V sklopu svoje pedagoške dejavnosti organizira mednarodni bienalni projekt Otroški portret, v katerem sodelujejo vsi otroci sveta s svojimi likovnimi deli. Lojze Kalinšek je s svojimi izkušnjami deloval kot selektor na različnih mednarodnih otroških likovnih razpisih v Sloveniji pa tudi kot mednarodni selektor na svetovnem razpisu otroških likovnih del v Dubaju l. 2010 in v Rabatu l. 2014. Je soavtor učbenikov za likovno vzgojo Paša za oči Mohorjeve založbe iz Celovca.

Zbirka Prijateljska zmešnjava obsega preko 200 likovnih del njegovih likovnih kolegov iz 50 držav, nastala pa je z izmenjavo del na likovnih kolonijah in delavnicah.

Klemen Udovč je neodvisni fotograf, ki je fotografsko pot, kljub svoji mladosti, pričel še v času celuloidnih filmov. Na začetku se je prebijal kot samouk, nato se je leta 2009 odločil, da svoje znanje poglobi s študijem na Akademiji in inštitutu za multimedije. Tam je svoje tehnično znanje studijske in portretne fotografije ter izraz v avtorski fotografiji kalil pod mentorstvom profesorjev Rajka Bizjaka in Lada Jakše.

V tem času so se tudi pričela sodelovanja s glasbeniki Neisho, Nerminom Puškarjem, glasbenimi skupinami Panda, Elevators, Muff, Arche, Eroika, MojcArt, InQuartet, Soul Jazz in jaz in drugimi.

Ustvarja predvsem studijsko, portretno in koncertno fotografijo, s katero svojo veliko ljubezen do glasbe še dodatno ovekovečil skozi objektiv. Koncertne fotografije zaustavijo čas, preteklost in čutne trenutke glasbenikov in publike premaknejo v prihodnost, zato so ti motivi eni njegovih najljubših. Poleg fotografije se Klemen Udovč ukvarja tudi z video produkcijo in je kot režiser in producent podpisan pod glasbenimi video izrezi glasbenice Neishe in skupine MojcArt. Leta 2012 so ga predstavniki družbe Sony povabili k sodelovanju in tako je postal njihov ambasador.

Samega sebe ne vidi kot tipičnega fotografa, veliko pa mu pomeni iskrena kritika ali pohvala njegovih fotografij. Je povsem neodvisen fotograf in ni član fotografskih skupin. Kot fotograf in snemalec sodeluje z dobrodelnima organizacijama Never give up in Anina zvezdica. Od samega začetka, kot uradni fotograf, beleži najlepše trenutke Veronikinih zgodb, nekaj jih na tej razstavi želi deliti z vami.

Zbrane je ob odprtju sprva pozdravil idejni vodja Kulturnega društva Veronikine zgodbe Zdravc Balantič, ki ni skrival navdušenja nad mnogimi glasbeniki, ki so pisali Veronikine zgodbe in nad fotografoma, ki sta s svojimi izjemnimi fotografijami stalna in zvesta spremljevalca le-teh.

Svoje delovanja sta nato predstavila avtorja fotografske razstave.

Župan Marjan Šarec pa je odprtje razstave pospremil z naslednjo mislijo: »Danes se odvija izjemen dogodek. Fotografsko razstavo smo združili z glasbenim presežkom. Veronikine zgodbe so zagotovo presežek in dokaz, da se v Kamniku da nekaj narediti, če je le volja. Da se iz skromne ideje doseže to, da je Kamnik postavljen na svetovni zemljevid glasbenega ustvarjanja. To je uspelo Zdravcu Balantiču. S svojimi sodelavci in avtorjema današnje razstave je v enem letu ustvaril tisto, kar se je morda prej govorilo že leta in leta. Imeli so pogum. Imeli so voljo. Danes je tako Kamnik znan tudi po jazzu in lahko smo izredni ponosni, da peljejo naše mesto tudi po tej poti. Če so Okusi Kamnika prodrli v kulinaričnem smislu, so Veronikine zgodbe prodrle v glasbenem smislu. Včeraj in že kakšen dan prej sem govoril z današnjima glasbenima gostoma in v izjemno čast mi je, da ju lahko danes ponovno pozdravim. Fotografoma pa iskrene čestitke, saj spremljam njuno pot, rezultati so tukaj na dlani in so resnično izjemni. Naj bo pričujoča razstava obiskana v čim večjem številu.«

Z neverjetnim muziciranjem je odprtje počastil legendarni kitarist Larry Coryell, ki več kot pol stoletja po njegovih prvih nastopih še vedno navdušuje s svojim eklekticizmom v izvedbah in skladateljskem opusu, izjemni tehnični podkovanosti in neverjetnem prepletanju glasbenih tokov. Pridružil se mu je mladi virtuoz in komponist Nenad Stefanović za katerega Larry Coryell pravi: »Nenad je eden izmed najboljših kitaristov, kar sem jih kdaj slišal.«

Razstavo si lahko v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe ogledate do začetka januarja 2015.


<< Nazaj | Novice