Mali grad

Odprtje razstave slik in panjskih končnic

09.04.2014

 

V preddverju Občine Kamnik je župan Marjan Šarec popoldan odprl razstavo slik in panjskih končnic, ki sta jo pripravila KUD Tone Kranjc in Čebelarsko društvo Kamnik.

KUD Tone Kranjc oziroma Likovno društvo Tone Kranjc je bilo ustanovljeno leta 1999, na pobudo Dušana Štrajharja in ljubiteljskih slikarjev. Zaradi želje po izpopolnjevanju so medse povabili mentorja, akademskega slikarja Alojza Berleca. Društvo je vsa ta leta prirejalo samostojen razstave po različnih slovenskih galerijah ter sodelovalo v številnih skupnih projektih z drugimi društvi. Udeležujejo se natečaja Zlata paleta ter likovne kolonije Impresija, ki jo prireja LD iz Bosne, so tudi člani Zveze Slovenskih likovnih društev. Poseben projekt, ki ga organizirajo in na katerega so zelo ponosni, je Mednarodni likovni bienale Velika planina.Likovni dogodek je zelo odmeven in priljubljen, predvsem zaradi lepot narave, ki jih Velika planina; do sedaj so na bienalu gostili preko 100 umetnikov iz domovine, Italije, Avstrije, Hrvaške, Bosne, Črne gore in celo iz Indije. Tudi letos pričakujejo mednarodno udeležbo z odličnimi avtorji.

Člani Čebelarskega društva Kamnik so z velikim veseljem sprejeli pobudo po skupni razstavi na temo čebelarstva in panjskih končnic. Čebelarji želijo s svojim delom razstave opozoriti na bogato čebelarsko dediščino na Kamniškem, pisani viri o čebelarjenju segajo vse do leta 1585. Iz zapisov takratnih kronistov lahko sklepamo, da je bilo čebelarstvo na Kamniškem razvito in organizirano že pred 400. leti. Poleg tega želijo z razstavo opozoriti tudi na bogato kulturno dediščino in obiskovalce opozoriti na zavedanje o propadanju naravne dediščine, na zastrupljanje in degradacijo okolja, opozarjajo k razmišljanju, do kdaj bo narava še prenesla zastrupljanje vodnih virov, izginjanje in propadanje rastlinskih in živalskih vrst, med katerimi je tudi »naša medonosna čebela«. Na Kamniškem kljub neugodnim obetom za čebelarstvo vztraja še preko 100 čebelarjev s skoraj 3000 čebeljimi družinami. Število čebelark in čebelarjev pa se še povečuje, razveseljivo je, da se povečuje tudi število čebeljih družin.

Župan Marjan Šarec je odprl razstavo z besedami ponosa, saj v prostorih Občine diši po domačnosti in pridih čebelarstva dopolnjuje umetnost slikarstva. »Kot je gospod Štefan Virjent povedal, je čebela danes prišla tako daleč, da brez ljudi ne bo mogla preživeti. Opraševanje, tista temeljna naloga čebel, in nadaljevanje zaroda rastlin je ogroženo. Pesem, ki smo jo slišali v začetku, pesem Lojzeta Slaka Stari Čebelar, nas vrača v tiste idilične čase, ko je bilo čebelarjenje resnično omejeno na posameznike, ki so skrbeli za svoje čebele. To ni bilo industrijsko čebelarjenje. Danes se ta tradicija ponovno vrača v naše kraje in našo zavest. Verjamem, da bomo tudi svojo čebeljo vrsto ponovno pripeljali nazaj in tako ne bo bojazni za čebelarstvo. Čebelarjenje je posebna ljubezen. Ljubezen do čebel je vtkana v slovensko dušo. In lahko se pohvalim, da vsako jutro jem med, in me tako skrbi, če ga ne bi bilo več. Razstava naj bo v opomin vsem, ki si jo bodo ogledali, da je narava ena sama, da je čebelarjenje tisto, ki ohranja celoten ekosistem pri življenju, čeprav se v vsakdanjem življenju tega ne zavedamo. Tako kot poje pesem, naj bodo vsem čebelarjem čebelice prijateljice. Slikarjem se zahvaljujem za čudovite umetniške stvaritve na poslikavah, naj vam veselje do tega ne umre in odpiram to razstavo z mislijo: »Naj medi!«

Razstavo si lahko v preddverju, prvem in drugem nadstropju Občine Kamnik ogledate do začetka meseca junija 2014.


<< Nazaj | Novice