Mali grad

Odprtje razstave posvečene Dušanu Lipovcu

28.05.2014

 

Popoldan je župan Marjan Šarec v preddverju občinske stavbe odprl razstavo posvečeno Dušanu Lipovcu.

Dušan Lipovec – slikar, pesnik, publicist, likovni kritik – umetnik, ki se je posvečal umetnosti z veliko začetnico. Človek, ki je v svojih zapisih zabeležil porajajočo se umetnost in ljudi v njej, beležil svoje misli, poglede na svet in življenje, svoja veselja in tegobe spoznanja – v poeziji in tudi človek, ki je zapisoval podobe krajine – ogledalo, ki je odražalo umetnikovo lastno podobo, skozi različne svetlobe dneva, v tem ali onem letnem času. Poklonil pa se je tudi svojemu mestu – Kamniku, da nam le- ta, ob številnih upodobitvah, nikdar ne uide iz spomina.

In čas je, da se tudi sami poklonimo umetniku, modernemu krajinarju, ki je s svojo tako preprosto motiviko in čisto likovno govorico, kateri je dal svež, sodoben in predvsem svojski likovni izraz, pravzaprav govoril o lepoti videnega. Ta poklon smo obeležili danes, v prostorih Občine Kamnik.

Župan Marjan Šarec je uradno odprl razstavo in dodal: »Vedno se najdemo ljudje, ki še začutimo umetnost. In kaj je lepšega kot v tej stavbi obesiti slike velikana Kamnika. Kamnik je velik tudi po ljudeh, ki jih premore. Želim si, da bi bilo ogledov te razstave čim več, kajti če se ne bomo zavedali umetnosti, svoje zgodovine in tistega kar premoremo, potem se bomo vrteli v krogu. Dušan Lipovec je bil raznovrsten, bogat, plodovit in resnično se lahko učimo od njega. Odpiram razstavo in vas vse vabim k ogledu umetnosti.«

Za glasbeno popestritev je poskrbel pianist Gregor Ftičar.

Razstava bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju Občine Kamnik na ogled do konca meseca junija 2014.

Vabljeni pa tudi v soboto, 31. maja 2014, ob 19. uri, v Pub pod Skalo, na ogled ustvarjenih del ter podelitev nagrad in priznanj enodnevnega slikarskega »extempora« Dušanu Lipovcu v spomin.


<< Nazaj | Novice