Mali grad

Odprtje razstave o življenju staroselskega prebivalstva Venezuele

12.10.2016

 

Odprtje razstave o življenju staroselskega prebivalstva VenezueleŽupan Marjan Šarec je zvečer skupaj s stalnim odpravnikom poslov Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele Wilmerjem Armandom Depablosom ter borcem za pravice zatiranih in pravice staroselcev Tomom Križnarjem in njegovo soprogo v Domu kulture Kamnik odprl fotografsko razstavo o življenju staroselskega prebivalstva Venezuele.

Ravno na današnji dan, 12. oktobra, Bolivarska republika Venezuela praznuje »Dan upora staroselcev«, zato je ob tej priložnosti Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele v spomin ter v opomin na pretekle dogodke pripravilo pričujočo razstavo z naslovom »Prijatelj Mahó Cardiza, Mi otro corazón«. Gre za razstavo fotografij Julia Gómeza Durána, ki je diplomirani profesor kastiljščine, književnosti in latinščine. Na pedagoškem področju je deloval 29 let, s fotografijo pa se je ljubiteljsko začel ukvarjati pri 14. letih.

Svoja dela je razstavljal v sklopu številnih individualnih in skupinskih razstav. Objavil je tudi knjige »Aragua in njena ljudstva« (osem ponatisov), kjer so zbrane fotografije zvezne države Aragua, »Moja Amazonija«, s fotografijami zvezne države Amazonas in tam živečih etničnih skupin, ter knjigo, ki povzema njegovo fotografsko udejstvovanje v zadnjih letih »Fotografije Julia Gómeza Durána«.

Zbrane sta ob odprtju razstave najprej pozdravila direktor Doma kulture Kamnik Goran Završnik in župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Slednji je iz rok stalnega odpravnika poslov Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele Wilmerja Armanda Depablosa prejel znak prijateljstva Bolivarske republike Venezuele. Odpravnik poslov je v svojem govoru opozoril na staroselce in na njihov današnji praznik ter se tako Občini Kamnik in županu Marjanu Šarcu kot tudi Domu kulture Kamnik in direktorju Goranu Završniku iskreno zahvalil, da so lahko predstavili fotografije prijateljev – staroselcev.

Razstavo sta dopolnili še sliki staroselcev iz Sudana, avtorja Toma Križnarja, borca za pravice zatiranih in pravice staroselcev, in današnjega slavnostnega govorca, ki je orisal zastrašujoče razmere v katerih živijo staroselci, pa ne samo v Venezueli, temveč  tudi v Afriki in drugod. Kot je zaključil Tomo Križnar, tako njemu kot njegovi soprogi igra srce, ko vidita, da si nekdo prizadeva za staroselce, za njihovo preživetje, za njihovo zaščito in kulturo.

Razstavo si lahko v Domu kulture Kamnik ogledate do srede, 26. oktobra 2016.


<< Nazaj | Novice