Mali grad

Odprtje razstave o življenju in delu častnega občana občine Kamnik Viktorja Repanška

28.08.2013

 

V sklopu prireditev ob 100-letnici rojstva Viktorja Repanška, je popoldan v  preddverju občinske stavbe župan Marjan Šarec odprl razstavo z naslovom 100 let Viktorja Repanška.

Letos mineva 100-letnica rojstva očeta prvih slovenskih sort krompirja Viktorja Repanška. Rodil se je 2. 9. 1913, in sicer kot drugi otrok malemu kmetu Janezu in mami Mariji, rojeni Snoj, na Šutni v Kamniku. Pet razredov ljudske šole je končal v Kamniku. Družini je sam pomagal tako, da je učil otroke premožnejših kamniških družin, leta 1933 pa tudi maturiral. Pred študijem je odslužil vojaški rok, po devetih mesecih služenja vojske se je odločil za študij na Kmetijsko gozdarski fakulteti v Zagrebu. Ko je leta 1938 končal študij, je dobil službo na novoustanovljeni Kmetijski šoli v Poljčah. To je bila ena od petih banskih kmetijskih šol. Postal je referent za kmetijsko-gospodinjske šole namenjene ženski populaciji. V tem času se je Viktor Repanšek poročil in osnoval družino. Februarja 1941 pa je bil mobiliziran v jugoslovansko kraljevo vojsko. Kapitulacijo je dočakal v Mladenovcu. Prišel je v nemško in nato še v italijansko ujetništvo, po kapitulaciji Italije se je srečno vrnil domov.

V svojem življenjskem opusu je bil uspešen strokovnjak in sodelavec Kmečkega glasu, za katerega je uredil več knjig. Ravno tako pa tudi član številnih združenj doma in v tujini, za kar je prejel več priznanj. Predsedstvo države ga je odlikovalo z redom dela z zlatim vencem, z redom republike z bronastim vencem, Sklad Borisa Kidriča mu je podelil več nagrad za izume in izpopolnitve, Biotehniška fakulteta v Ljubljani mu je podelila Jesenkovo priznanje za življenjsko delo, izvoljen je bil za zaslužnega in častnega člana Zveze inženirjev in tehnikov v Sloveniji, Občina Kamnik pa mu je leta 2003 podelila naziv častni občan.

Viktor Repanšek je rad delal kot žlahtnitelj krompirja in bil na tem področju uspešen strokovnjak. Središče vsega dogajanja je bilo posestvo Češenik pri Domžalah, kjer je Viktorju skupaj s sodelavci v nemogočih razmerah uspelo zbrati približno 250 krompirjevih sort iz držav pridelovalk, kot so bile ZDA, Sovjetska zveza, Češka, Nizozemska, Poljska, Nemčija in Avstrija. Z zbiranjem sort in prvimi križanji so začeli že v letu 1947, prve nove sorte so bile priznane sredi šestdesetih let. Delo, ki je potekalo pod vodstvom inženirja Viktorja Repanška, je obrodilo sadove, dobljene pa so bile nove sorte krompirja, to pa so Igor, Jubilej, Viktorija, Karmin, Vesna, Dobrin, Matjaž in Cvetnik. Tako je Viktor Repanšek postal oče prvih slovenskih sort krompirja.

Ob pričujoči razstavi, s katero je avtor razstave, profesor Danijel Bezek, orisal življenje in delo priznanega Kamničana, je župan Marjan Šarec z naslednjimi besedami naznanil pomemben jubilej častnega občana Občine Kamnik: »Okrogli jubilej rojstva Viktorja Repanška bomo z različnimi dogodki obeležili vse do konca meseca avgusta. Najbolj slovesen del praznovanja bo na začetku septembra, in sicer z odkritjem spominske plošče na rojstni hiši Viktorja Repanška, ki bo mimoidoče opozarjala, da je bil tam rojen častni občan Občine Kamnik, zaslužni agronom, oče prvih slovenskih vrst krompirja in soustanovitelj skavtov v Kamniku.«

Vabljeni k ogledu razstave v preddverju občinske stavbe, in sicer do konca meseca septembra.


<< Nazaj | Novice