Mali grad

Odprtje razstave mandal avtorice Vlaste Bider

20.04.2016

 

Popoldan je župan Marjan Šarec v preddverju občinske stavbe odprl razstavo mandal avtorice Vlaste Bider. Gre za njeno prvo samostojno razstavo, ki jo je pripravila na pobudo njene družine in Mihaele Rudolf, ki so ji v oddaji Dan najlepših sanj pripravili presenečenje in jo opogumili, da zanimive umetniške izdelke postavi na ogled širšemu občinstvu.

Odprtje razstave mandal avtorice Vlaste Bider

Vlasta Bider se je rodila v Mariboru 20. decembra 1952. Prva tri leta je odraščala v Framu, potem pa se je z družino preselila v Kamnik. Obiskovala je Osnovno šolo Toma Brejca, kjer jo je likovni pouk poučeval akademski kipar in slikar Leon Homar, ki jo je tudi spodbudil in navdušil, da se je vpisala na srednjo aranžersko šolo v Ljubljani. Tam se je štiri leta učila oblikovanja, modeliranja in risanja pri odličnem pedagogu, akademskem slikarju in kiparju Izidorju Urbančiču. Po končani srednji šoli pa se je kot aranžerka zaposlila v nekdanjem trgovskem podjetju Kočna in svoj poklic opravljala z veliko ljubeznijo. Ob tem se še dandanes rada spominja trenutkov, ko sta z umetnikom Leonom Homarjem komentirala kakšno njeno izložbo. Po upokojitvi je poprijela za čopič in se prepustila čaru barv. Našla se je v risanju mandal, ki ji pomenijo mir in pot k sebi, čisti meditaciji in odklopu od vsega zunanjega hrupa.

Kot so o avtorici Vlasti Bider in ob njeni prvi samostojni razstavi zapisali njeni najbližji, v svoja dela vpleta veliko simbolike. Od vilinskih simbolov, staroegipčanskih in keltskih simbolov, ki dajo mandali dodatno moč in energijo. Njeno delo nastaja v meditaciji, popolnoma izklopi zunanji svet in navdih prihaja sproti. Avtorica riše mandale z akrilnimi barvami na platno. Značilno zanjo je, da obogati mandalo z zlatimi lističi, ki jo nekako oživijo in pod različnimi koti barve odsevajo drugače.

V svoja dela vlaga ogromno ljubezni in lepe energije, zato na nas vplivajo dobrodejno in pomirjevalno in vam sporočajo: »Vse je v reduČe se zazremo v center mandale in začnemo odkrivati njeno sporočilo, najdemo notranji mir. Njene mandale nimajo naslovov. Vsak posameznik, ki se zagleda vanjo, najde svoje sporočilo, razbere njemu namenjeno zgodbo, ki je zdravilo za dušo. Mandala je namreč starodavni simbol, katere začetki segajo že v čas prvih civilizacij. V njih najdemo različne geometrijske oblike, ki simbolizirajo celovitost in enotnost stvarstva (vesolja). Uporabljajo se lahko za meditacijo, skozi svojo močno simboliko pa vplivajo tudi na našo zavest in počutje ter so naš neizmeren vir energije. Že sam pogled lahko v nas utvari globok občutek miru, sproščenosti, povezanosti s kozmosom in samim seboj.

Ob odprtju je zbrane nagovorila Vlasta Bider in se ob tej priložnosti zahvalila svoji družini, da so ji stali ob strani in jo spodbujali v njenem umetniškem ustvarjanju.

Župan Marjan Šarec pa je gospe Vlasti Bider iskreno čestital in razstavo odprl z naslednjo mislijo: »Danes je vesel dan. Mandal v občinski stavbi še nismo imeli. Ko se človek loti slikanja mandal, mora biti umirjen. Verjamem, da je gospa Vlasta v tej svoji umetnosti našla tisto, kar je morda celo nevedoč iskala. Lepo je, če se človek najde tam, kjer morda tudi ni pričakoval in se lahko tega veseli. Zato je Vlastina umetnost še kako dobrodošla, da si jo lahko v tej pomladi, ki brsti vsepovsod, ogledamo v prostorih Občine Kamnik. Tudi tukaj je treba včasih najti umirjenje. Mnogokrat ne gre vse po načrtih, saj občani v te prostore prihajajo z različnimi problemi in morda se bo kdo zazrl v slike ter razmislil o notranjem miru, ki ga vsi iščemo. Če smo notranje umirjeni, lahko tudi delujemo. Če hitimo in nas vseskozi preganja čas, pa so tudi rezultati drugačni. Avtorici razstave iskreno čestitam in se ji ob tej priložnosti zahvaljujem, da imamo čast gostiti njeno prvo razstavo. Verjamem, da bomo v doglednem času še videli njena dela. Vsem želim lep dan in mnogo užitkov pri ogledu razstavljenih slik.«

Za kulturno popestritev in veselo glasbeno vzdušje so poskrbeli nedanji baritonist SNG Opera in balet Ljubljana Zdravko Perger, priznana slovenska soporanistka SNG Opera in balet Ljubljana Olga Gracelj ter Antonija Ribič, ki je nastopila v oddaji Dan najlepših sanj.

Razstava bo v preddverju in prvem nadstropju občinske stavbe na ogled do petka, 20. maja 2016, v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice