Mali grad

Odprtje razstave likovnih del kamniškega akademskega slikarja Alojza Berleca

02.04.2015

 

Popoldan je podžupan Igor Žavbi v imenu Občine Kamnik v preddverju občinske stavbe odprl razstavo 25 likovnih del kamniškega akademskega slikarja Alojza Berleca.

Njegovo slikarstvo je zasidrano v trdni in natančni risbi, glavna značilnost njegovega dela pa je raziskovanje barvnih in kompozicijskih zakonitosti v okvirih realizma, kjer mestoma uvaja tudi fantastične in nadrealistične elemente. Leta 1972 je dobil Študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, leta 2006 pa srebrno priznanje Občine Kamnik za prispevek k razvoju likovne umetnosti na Kamniškem.

»Pretežni del opusa akademskega slikarja Alojza Berleca izhaja iz občutljivega dojemanja (po)krajine, iz tankočutnega spremljanja realnih danosti in atmosfere naravnega, pa tudi urbanega okolja, še posebej njegovega bivanjskega, kamniškega ambienta. Tovrstnemu vsebinskemu sklopu pridružuje tudi druge klasične figuralne kompozicije, tihožitja in portrete. Vsa njegova likovna dejanja so utemeljena na odličnem risarskem in slikarskem potencialu, na študijsko poglobljenem raziskovanju notranje zgradbe likovnega dela, na soočanju s prostorom in perspektivo ter na skrbnem proučevanju predmetov in njihove volumetrične obdelave. Slikarjeva temeljna kompozicijska struktura je perfekcionistično dovršena risba. Avtorjev najnovejši cikel, ki je začel nastajati lansko jesen, predstavlja ustvarjalni preobrat, natančneje premik, saj dolgoletne izkušnje in zanimanja nikakor ne zanika, temveč v spremstvu z njimi potuje novim ustvarjalnim izzivom naproti,« je o avtorju razstave in o sami razstavi drugim povedala Anamarija Stibilj Šajn. Celotno recenzijo si lahko ogledate tukaj.

V imenu Občine Kamnik je zbrane nagovoril podžupan Igor Žavbi in iskreno čestital avtorju razstave, akademskemu slikarju Alojzu Berlecu ter z naslednjimi besedami odprl pričujočo razstavo: »Mogoče občinska stavba res ni primerna za razstave tako visokega nivoja umetniškega ustvarjanja, a žal Občina Kamnik nima lastne galerije. Zgodbo galerije Veronika vsi poznamo in trdno verjamem, da bomo našli primeren prostor, kjer se bodo odvijale likovne razstave podobnega značaja, kot je ta današnja. Za izjemno delo profesorju iskreno čestitam, vsem obiskovalcem pa želim prijetne poglede na njegova dela, ki osvežujejo to sivino uradniške stavbe.«

Za vezno besedo je poskrbel Tone Ftičar.

Razstava je v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe na ogled do konca meseca aprila 2015.


<< Nazaj | Novice