Mali grad

Odprtje razstave likovnih del Kamničana Mira Novaka

02.12.2015

 

Župan Marjan Šarec je popoldan v preddverju občinske stavbe odprl razstavo likovnih del slikarja Mira Novaka, likovnega samouka z Vrhpolj pri Kamniku.

Miro Novak se je rodil 7. decembra 1953 v Vrhpolju pri Kamniku in se je za risanje navduševal že v osnovni šoli. Kljub usmeritvi v poklic tehnične stroke, je z dobršno mero ohranjal in krepil ljubezen do izražanja in likovne umetnosti. Z izjemo zgodnje »petletke«, ko je bil član likovnega društva Petra Lobode Domžale, je ustvarjal kot samouk, povečini pa upodabljal motivni svet domačega okolja v različnih slikarskih tehnika, in sicer olju, temperi, akrilu, akvarelu in podobno. Kot slikar se z javnostjo največ srečuje v zasebni galeriji Ozare, ki jo ima v domači hiši. Ob tem pa je pripravil še petnajst samostojnih razstav kot gost galerij in razstavišč tako v Kamniku kot drugod; s svojimi deli je navzoč tudi na vsaj toliko skupinskih likovnih predstavitvah v različnih krajih Slovenije.

Miro Novak v prostorih Občine Kamnik na ogled postavlja svoje likovne stvaritve, ki so nastale v obdobju štiridesetih let. Podobno kot pri mnogih kamniških ljubiteljskih likovnih, je tudi pri Novaku glavna tema krajina, najpogosteje Kamnik in njegova okolica. Pri tem se od svojega začetnega obdobja neproblematičnega realizma naprej zaznavno vzoruje po bogati tradiciji kamniškega krajinskega slikarstva in avtorjih, ki so segali od amaterskih vrst do akademske izobrazbene ravni. Ob štiridesetletnici ustvarjanja je postavil na ogled izbrani retrospektivni del, ki je markiral njegovo slikarsko popotovanje.

Na približno polovici te poti, leta 1994, je akademski slikar in likovni kritik Dušan Lipovec njegova dela komentiral takole: »V svojih kamniških pogledih je prišel Miro Novak skozi marljivo delo v upodabljanju značilnih motivov do stopnje, ki klasični amaterizem vsekakor zadovoljuje, če ne celo presega; v njegovih najnovejših slikah vidimo občuten napredek. V teh delih je viden tudi slikarjev izostren občutek za barvne odnose in trdnost kompozicije. Avtor bo z doslednim delom verjetno še izostril barvno harmonijo in nadaljeval svoje slikarsko delo v smislu likovnih poenostavitev. Smiselno barvno, snovno in oblikotvorno poenostavljanje danega motiva je morda najtežja domena slikarstva, kajti najbolj se lahko slikarska kompozicija izgubi v kopičenju detajlov. Zgoščevanje v smislu slikarskega poenostavljanja je pri našem avtorju že prisotno, kako pa bo nadaljeval svojo začrtano slikarsko pot, pa bomo lahko ugotovili v prihodnosti.«

Ob odprtju se je avtor razstave Miro Novak zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k današnjemu dogodku, predvsem pa svoji ženi, ki je imela največje zasluge, da si lahko ogledamo njegova umetniška dela.

Župan Marjan Šarec pa je z naslednjimi besedami odprl pričujočo razstavo: »Razstava, ki smo ji danes priča, je s tem lepim petjem pospremljena v življenje. Dragi Miro, zahvaljujem se ti za ta čudoviti slikarski opus, ki ga bomo imeli priložnost videvati vsak dan, drugi obiskovalci pa upam, da bodo razstavo videli ne le takrat, ko bodo prišli po opravkih, ampak si bodo vzeli čas in si ogledali zbirko, ki je resnično bogata. Tematika je pristna in prikazuje naravo ter vse, kar je povezano z njo. Že ko so slike začele viseti v avli, smo jih z zaposlenimi občudovali in se počutili, kot da smo v nekem drugem svetu, ki je drugačen od tega, ki je včasih tukaj tudi krut. Iskrena hvala, da ste postavili razstavo v naš prostor. Ponosni smo, da ta prostor krasijo lepa umetniška dela, kot smo jim priča danes, in so nekaj takega, kar občudujejo tudi drugi. Ko je bilo danes na obisku nekaj županov slovenskih občin, so se zaustavili, gledali, spraševali in namen je bil dosežen. Iskrena hvala in čestitke ob razstavi, oglejte si jo in predvsem uživajte.«

Za glasbeno popestritev sta poskrbela vokalistka Nina Uršič in kitarist Damjan Krmavnar, vezna beseda je pripadala Maticu Romšaku.

Vabljeni k ogledu razstave, ki bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe na ogled do konca meseca decembra v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice