Mali grad

Odprtje razstave fotografij nastale na delavnicah v okviru projekta »Povabilo v gozd«

15.05.2013

 

Popoldan je župan Marjan Šarec uradno odprl razstavo fotografij, ki so nastale na delavnicah v okviru projekta »Povabilo v gozd«. Razstava je v preddverju občinske stavbe, v njenem 1. in 2. nadstropju, na ogled že od torka, 7. maja, danes pa je, kot že rečeno, župan Marjan Šarec predstavitev Omrežja alpskih občin, programa Dynalp climate, projekta Povabilo v gozd in projekta Ekoembalaža v obliki razstavljenih fotografij in plakatov tudi uradno odprl. Razstavo si boste lahko ogledali do sredine meseca junija 2013.

Avtorici fotografij sta Nika Muršak in mag. Natalija Gyerek. Fotografije so nastale na delavnicah, ki so potekale v okviru projekta Povabilo v gozd. Na fotografije sta uspeli ujeti radost, lepoto, iskrenost, ustvarjalnost, povezanost z naravo in otroški nasmeh. Poleg fotografij je na razstavi obešenih tudi nekaj plakatov na katerih si lahko preberete nekaj informacij o programu dynAlp climate in projektih Povabilo v gozd ter  Ekoembalaža.

Predstavitev Omrežja alpskih občin in projekta Povabilo v gozd

Veseli nas, da smo s podporo predstavljenemu projektu prispevali k razvoju gozdne pedagogike v Sloveniji. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem šolam in vrtcem v Občini Kamnik, za pogum in odprtost za spremembe. Še posebna zahvala gre Vrtcu Antona Medveda Kamnik, z ravnateljico Renato Hojs na čelu. Rezultati njihovega vsakodnevnega dela so vidni na srečnih in zadovoljnih obrazih otrok. Po dveh letih spremljanja projekta smo prišli tudi do empiričnih rezultatov in Priročnika za učitelje in vzgojitelje. Otroci, ki redno hodijo v gozd so bistveno bolj zdravi, ustvarjalni, uspešni, samozavestni, skrbni do okolja in čuteči do prijateljev.

Kamniški vrtec in tudi šole so bili prvi, ki so si upali glasno povedati, da je gozd najboljša učilnica in igralnica za otroke. Vzpodbudili so tudi ostale vrtce in šole po Sloveniji. Izkazalo se je, da gozdna pedagogika postaja edina prava alternativa obstoječemu šolskemu sistemu. Z širjenjem pozitivnih izkušenj je vedno več strokovnih delavcev pripravljenih spremeniti ustaljen način dela. Projekt je podprt s strani Zavoda RS za šolstvo, ki združuje, koordinira, usmerja strokovne delavce iz cele Slovenije v inovativnem projektu »Gozdni vrtec, gozdna šola«. Aktivnosti se nadaljujejo tudi z projektom, financiranim s strani LAS Srce Slovenije »Srce narave nas povezuje«, ki ga izvaja mag. Natalija Gyerek v okviru Inštituta za gozdno pedagogiko.

Iskrena zahvala gre tudi vsem gozdnim pedagogom, predvsem mag. Nataliji Gyerek, Jaki Šubicu in Manici Irt. Aktivnosti, ki smo si jih zastavili ob začetku projekta so zaradi velikega interesa kmalu prerasle vse meje, zato je bilo dela veliko več kot smo prvotno načrtovali. Vsi omenjeni so nesebično delovali povsod, kjer je bil izražen interes in stali ob strani strokovnim delavcem. Z neomajno voljo, strokovnim znanjem in močnim prepričanjem, da otroci potrebujejo naravo so uspeli narediti velik korak na področju gozdne pedagogike v Sloveniji. Širitev ideje je bila izvedena tudi na območja kjer gozdni vrtci in šole še niso prisotni (Italija, Hrvaška, Črna gora, Srbija). Pri projektu so nesebično sodelovali tudi številni prostovoljci, tako na delavnicah kot pri urejanju in skrbi za vrtiček na Zapricah, za kar sta še posebej zaslužna Kaja Pohar in Rok Vengustu.

Izkazalo se je, da je gozdna pedagogika, kakršno izvajamo v Sloveniji, prava pot. To nam priznavajo tudi v Evropi. Projekt Povabilo v gozd je bil večkrat predstavljen v tujini, dvakrat na konferecah gozdne pedagogike v Nemčiji in na Škotskem in dvakrta v okviru konference Omrežja alpskih občin v Švici in v Nemčiji. Na vseh predstavitvah v tujini je požel veliko navdušenja in pozitivnih kritik. Na zaključku programa dynAlp climate, ki je potekalo konec aprila letos v Nermčiji, v kraju Grassau je bil prepoznan kot najboljši izmed vseh 21 projektov Omrežja alpskih občin. Za države kot so Švica, Francija, Nemčija, Italija, Luksemburg, Avstija smo tokrat Slovenci primer dobre prakse. Lansko leto, ko smo si tudi ogledali Center gozdne pedagogike v Nemčiji v Fussnu (Ziegelweis) smo ugotovili, da je naš način dela, ki temelji na rednem obiskovanju gozda bistveno boljši in bolj učinkovit od nemškega, kjer obiščejo gozd nekajkrat na leto, v tako imenovanem Centru gozdne pedagogike.

Občina Kamnik je v preteklem obdobju izvajala 3 projekte, sofinancirane s strani Omrežja občin "Povezanost v Alpah" (dynAlp climate): Povabilo v gozd, Ekoembalaža in My clima mate (izmenjava mladih iz Slovenije in Švice). V letošnjem letu bo nov razpis za projekte, ki bodo vezani na naravo (dynAlp nature), za kar imamo na občini Kamnik že kar nekaj predlogov. 


<< Nazaj | Novice