Mali grad

Odprtje razstave del skupine Štajn

10.09.2014

 

Župan Marjan Šarec je popoldan v preddverju občinske stavbe odprl razstavo del skupine Štajn. Razstava je delo študentskih projektov Fakultete za arhitekturo oziroma študentskih projektov s seminarja profesorja Janeza Koželja. Kaže nam možnost prostorskega razvoja v občini Kamnik, predstavljeni so projekti stanovanjskih vzidav v ožjem mestnem središču, večji strateški projekti v neposrednem zaledju mesta in urbanistična zasnova razširitve Šmarce.

Seminar profesorja Koželja daje velik poudarek pri izobraževanju študentov na razvoj trajnostnega mesta in arhitekture, raziskovanju praks razvitih svetovnih mest, a hkrati ostaja pri načelu, da je arhitektura tisto, kar se lahko zgradi.

Študentje med procesom dela v seminarju idejo najprej razvijejo na ravni koncepta, raziskujejo volumenske zasnove inza tem postopoma prehajajo do konstrukcije in detajlov. Študentje projekt tako obdelajo na vseh ravneh, kar jim daje dobro izhodišče za delo v praksi.

Za Kamnik ima razstava pomembno vlogo, saj odpira trenutno zelo aktualne teme. Trajnostna prenova mesta znotraj obstoječega in ne neprestana širitev navzven, razvoj ključnih strateških projektov, kot so nova glasbena šola, pokriti bazen in plezalni center, ter seveda razvoj trajnostnih ali ekoloških vasi. Vse to so teme, ki so za prihodnost Kamnika izjemnega pomena.

Obiskovalci si lahko ogledate zanimive makete, vizualizacije in izčrpne načrte posameznih projektov.

Sprva je ob odprtju razstave zbrane nagovoril profesor Janez Koželj, ki je predstavil učni proces, v okviru katerega je razstava nastajala. Med drugim je poudaril: »Te naloge so na strani realnih utopij. Na eni strani so realne, zato, da se jih da zgraditi in rešujejo resnične probleme, na drugi strani pa so toliko stran od realnosti, da kažejo neko vizijo.«

Župan Marjan Šarec je z zahvalo študentom arhitekture in z željo, da bi se kakšen predstavljen projekt resnično realiziral tudi odprl razstavo, ki si jo lahko v preddverju, prvem in drugem nadstropju Občine Kamnik ogledate do sredine meseca oktobra 2014.


<< Nazaj | Novice