Mali grad

Odprtje razstave Zarisane izpovedi slikarstvo Dušana Lipovca

19.05.2015

 

Župan Marjan Šarec je popoldan skupaj z direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zoro Torkar v Galeriji Miha Maleš odprl razstavo Zarisane izpovedi slikarstvo Dušana Lipovca, ki je posvečena 10. obletnici smrti cenjenega kamniškega likovnega kritika, pisatelja, slikarja in umetnika.

Kot je zapisala avtorica razstave Saša Bučan, se je Dušan Lipovec (13. 2. 1952 - 28. 5. 2005) posvečal umetnosti z veliko začetnico. Po končani šoli za živinorejsko-veterinarskega tehnika, je leta 1972 začel študirati slikarstvo na Likovni akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1977 diplomiral pri profesorju Andreju Jemcu. Še istega leta je odšel na študijsko izpopolnjevanje v Montreal v Kanado. Zagotovo je bilo v njegovem življenju najbolj izrazno slikarstvo, intenzivno pa se je posvečal tudi publicistiki- likovni kritiki in poeziji, občasno je raziskoval tudi grafiko, fotografijo in oblikovanje. Bil je član Društva slovenskih likovnih umetnikov in Slovenskega društva likovnih kritikov. V svojem prekratkem življenju je imel številne samostojne razstave, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Še posebno rad se je udeleževal likovnih kolonij, katere so bile tudi razlog, da ga je kot umetnika uspela zapeljati narava in slikanje v njej do tolikšne mere, da je zaradi izjemnega števila krajin, narejenih v naravi po naravi, njegovo likovno delo, predvsem njegovi hitri zapisi v tehniki akvarela in gvaša, skorajda umetniški popotniški dnevnik.

Bil je tudi med mladimi pobudniki, likovniki, tako amaterskimi kot profesionalnimi, ki so leta 1971 ustanovili skupino Nova (člani katere so bili: Dušan Lipovec, Alojz Berlec, Stane Balantič, Gregor Avbelj, Dušan Sterle in Miha Kač), s čimer so želeli prebuditi razstavno dejavnost v Kamniku. Tako so omenjenega leta tudi organizirali prvo skupno predstavitev v dvorani, danes že nekdanje galerije Veronika. Člane skupine Nova je povezovala predvsem generacijska pripadnost, ki je dajala vedeti, da imajo mladi željo pokazati svoja likovna dela domači publiki. V letih 1972 in 1973 sta sledili še dve skupinski razstavi, kasneje pa so se člani začeli predstavljati samostojno. Namen njihove ustanovitve je bil s tem dosežen- odprli so vrata razstavišča Veronika in vzbudili zanimanje javnosti.

Ne smemo mimo njegovega publicističnega dela. Lipovec je začel objavljati svoje članke, likovne kritike in eseje sredi 80. let v različnem dnevnem in periodičnem tisku. O njegovem delu sta izšli dve monografski publikaciji (Milček Komelj, Impresije slovenske pokrajine, 1996; Milček Komelj, Dušan Lipovec – slikarski pesnik narave, 1994), svojo poezijo pa je izdal leta 2003, v pesniški zbirki z naslovom Barve besed. Dušan Lipovec je bil človek, ki je v svojih zapisih, tako likovnih kot literarnih, iskreno beležil porajajočo se umetnost in ljudi v njej; beležil svoje misli, poglede na svet in življenje, svoja veselja in tegobe, spoznanja in tudi človek, ki je zapisoval podobe krajine- ogledalo, ki je odražalo umetnikovo lastno notranjo podobo, skozi različne svetlobe dneva, v tem ali onem letnem času in skrb za ohranjanje nedotaknjenih predelov narave.

Svoje likovne zgodbe je najraje zapisoval v rodnem Kamniku in okolici, ob morju – predvsem v Dalmaciji, še posebej pa se mu je s svojimi gričevnatimi predeli in s svojo pristnostjo priljubila Dolenjska, kjer je tudi pokopan. Ob slavnostnem odprtju je razstavo in življenje Lipovca predstavila avtorica razstave Saša Bučan, se zahvalila Občini Kamnik in vsem, ki so se ljubeznivo odzvali prošnji za izposojo del ter med drugim dejala: »Za razstavo sem zbirala dela pri različnih zasebnikih in v nadalje je sledil izbor del, ki so nam danes na ogled. Gre za dela iz različnih obdobij in so postavljena krajinsko, na Dalmacijo in Primorsko, na Dolenjsko, na Kamnik in na abstraktni diskurz, ki ga je Lipovec raziskoval v 80. letih.«

Ob odprtju je zbranim pozdravne besede namenila direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je razstavo oziroma pregled bogatega slikarskega opusa velikega kamniškega umetnika pospremil z naslednjo mislijo: »10 let po njegovi smrti bomo občudovali umetnine in se spominjali morda lepših dni, kot jih je Kamnik nekoč doživljal. Žal se galerija, ki bi bila večjih razsežnosti še vedno ni našla, kajti Kamnik je mesto umetnosti in umetnikov, slikarstvo pa je tudi zelo zaznamoval Dušan Lipovec. Veliko spominov privre na dan in veliko je govora o njegovem bogatem ustvarjanju. Tudi za tiste, ki nismo strokovnjaki na področju slikarstva Dušan Lipovec predstavlja trajen mejnik slikarske umetnosti in nam ponuja Kamnik na svoj način. Ponuja nam Kamnik na način, kot ga je videl on in si je morda želel, da bi ga tako videli tudi drugi. Želim vam obilo umetniških užitkov in se nadejam še drugih umetniških dogodkov, ki so pred nami, saj verjamem, da direktorica Medobčinskega muzeja Kamnika mag. Zora Torkar že snuje nove projekte.«

Za kulturno popestritev je z zvoki harmonike poskrbel Jonas Tomšič, z recitacijo Lipovčevega literarnega opusa pa je zvoke dopolnjeval Tone Ftičar.

Vabljeni k ogledu razstave, ki bo v Galeriji Miha Maleš na ogled do 31. oktobra 2015. Ob koncu meseca maja pa KUD Podgora pripravlja 11. srečanje slikarjev v spomin Dušanu Lipovcu. Sodelujoči bodo ves dan ustvarjali na prostem, na vrtu Pod Skalo, zato vabljeni, da jih v soboto, 30. maja 2015, opazujete pri njihovem delu, z njimi pokramljate in vsaj za en dan občutite slikarski navdih vseh tistih, ki, tako kot je Dušan Lipovec, radi slikajo v neokrnjeni naravi, v njej beležijo svoje vtise in razpoloženja ter hkrati raziskujejo njene barvne in kompozicijske zakonitosti.


<< Nazaj | Novice