Mali grad

Odprtje razstave Zakladi Gorenjske – skupna razstava gorenjskih muzejev

09.04.2013

 

Popoldan smo uradno odprli razstavo Zakladi Gorenjske – skupna razstava gorenjskih muzejev. Odprtje razstave, ki se jo je udeležila tudi podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, smo vključili v niz prireditev ob občinskem prazniku.

Gre za skupno razstavo šestih muzejev, ki delujejo na območju Gorenjske, in sicer Loškega muzeja Škofja Loka, Gorenjskega muzeja v Kranju, Gornjesavskega muzeja Jesenice, Muzejev radovljiške občine, Tržiškega muzeja in Medobčinskega muzeja Kamnik. Razstava predstavlja izbrane muzealije, ki predstavljajo najbolj značilne ali najpomembnejše dele muzejskih zbirk vseh sodelujočih muzejev.

Loški muzej Škofja Loka na razstavi skozi arheološke predmete predstavlja srednjeveško Škofjo Loko in njene prebivalce. Gorenjski muzej iz Kranja je izbral najdragocenejše predmete iz različnih obdobij bogate zgodovine mesta in okolice, od nakita karnijske kneginje iz 6. stoletja našega štetja do Iskrinega telefonskega aparata iz osemdesetih let 20. stoletja.

Iz Gornjesavskega muzeja Jesenice so na ogled različne skrinje in skrinjice, ki imajo vsako svojo namembnost. Muzeji radovljiške občine se predstavljajo z najbolj značilnima zbirkama – zbirko kroparskega umetnega kovaštva in poslikanih panjskih končnic. Tržiški muzej pa se je odločil za predstavitev značilnih tržiških obrti, ki imajo vseslovenski pomen - usnjarstvo, čevljarstvo in tiskanje blaga.

Kamniški Medobčinski muzej nam na razstavi predstavlja izbor predmetov, ki predstavljajo naše različne muzejske zbirke: arheološko z izjemnim ključem iz rimskega vodnjaka, zgrajenega v začetku 1. stoletja našega štetja v vasi Suhadole pri Komendi; etnološko s hišnim oltarčkom ljudskega podobarja Lovrenca Erzarja s konca 19. stoletja ter pisavo za trniče iz bogate zbirke pastirske dediščine z Velike planine, ki jo je dolga leta zbiral in preučeval Vlasto Kopač; kulturno zgodovinsko elegantna šivalna mizica z začetka 20. stoletja, izdelana iz krivljenega pohištva po patentu Michaela Thoneta; ter slika Desetnica, deklica, ki mora stran, občutek nemoči in presekane mladosti, slovenskega slikarja in grafika Miha Maleša, kamniškega rojaka.

Direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar je ob dogodku v salonu gradu Zaprice povedala, da koncept razstave predstavlja izbor predmetov posamenih muzejev oziroma predstavitev petih, šestih posameznih muzejskih predmetov, ki so najbolj značilni za zbirke sodelujočih muzejev. »Razstava potuje že leto dni. Začeli smo aprila 2012 v Škofji Loki, nato pa je potovala po ostalih gorenjskih muzejih in ustanovah. Vsekakor to ni njena zadnja postaja, saj želimo dediščino muzejev na Gorenjskem predstaviti širši slovenski publiki,« je še dodala direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik.

»Medobčinski muzej Kamnik je vestno vpet v dogajanja naše občine, in sicer tako s svojimi razstavami kot tudi z ostalo ponudbo. Današnje odprtje je vpeto v program prireditev ob občinskem prazniku, torej prazniku, ki je posvečen našemu rojaku in generalu Rudolfu Maistru. Lahko rečemo, da domoljubna čustva povezujejo tudi današnjo razstavo, kjer vidimo zbrane zaklade, ki so najbolj pomembni v posamezni zbirki šestih gorenjskih muzejev. V imenu Občine posebna zahvala vsem, ki ste prispevali k odprtju razstave in prepričana sem, da si jo bo ogledalo mnogo obiskovalcev«, pa je zbrane nagovorila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Za glasbeno popestritev so poskrbele učenke Glasbene šole Kamnik Ana Medved, Urška Hace, Valentina Škufca in Ema Potočnik.

Razstava bo na ogled v salonu gradu Zaprice do 6. maja 2013.

 


<< Nazaj | Novice