Mali grad

Odprtje razstave Ta norčavi pustni čas

03.02.2012

 

Včeraj so v Ljubljani pričeli s pustnimi norčijami. Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju v Ljubljani so odprli fotografsko razstavo Ta norčavi pustni čas fotografa in urednika Kamniških novic Primoža Hienga.

O avtorjevih fotografijah je spregovoril etnolog prof. dr. Janez Bogataj. Program je s svojo glasbo popestrila zasedba Kontrabant, predstavile pa so se tudi pustne skupine: Škoromati iz Hrušice, Liški pustjè iz Liga pri Kanalu ob Soči, Butalci iz Cerknice, pustarji iz Grgarskih Raven nad Solkanom, člani Pustne sekcije Striček z Vira pri Domžalah, Pregarske šjme iz Pregarij v Brkinih in člani KUD Vrbišće šjme iz Vrbice pri Ilirski Bistrici.

 

Slovenija je Evropa v malem – tako je v temeljnem delu o slovenskih pustnih šegah Maske slovenskih pokrajin zapisal slovenski etnolog dr. Niko Kuret. Zajetna knjiga s popisom pustnih mask, šeg in običajev je izšla zdaj že skoraj davnega leta 1984. Se je od takrat do začetka novega tisočletja, ko so začele nastajati avtorjeve fotografije in njegovi zapisi, kaj spremenilo?

 

Kuretovo vodilo – Slovenija je Evropa v malem – to je bilo tudi vodilo fotografa in publicista Primoža Hienga, ko je začel z načrtnim raziskovanjem ter dokumentarnim in umetniškim fotografskim zapisovanjem pustnih šeg od zahoda do vzhoda Slovenije in od severa do juga. Najbolj pomembna ugotovitev: pustne običaje ohranjajo v številnih slovenskih vaseh, zaselkih, krajih in mestih. Ne le to, pojavljajo se nove pustne skupine, ki iščejo svojo tradicijo v pustnih šegah svojih prednikov, razvijajo se pustni karnevali, predvsem pa oživljajo pustno tradicijo tam, kjer je morda odšla že v pozabo. In kar je najpomembnejše, še tako skriti pustni običaji so tudi z načrtnim delom in raziskovanjem fotografa in publicista Primoža Hienga postali znani širši javnosti. Svoje pomembno poslanstvo so opravili tudi mediji, ne nazadnje tudi avtorjeva monografija Ta norčavi pustni čas, ki je nastajala dobro desetletje, in je izšla novembra 2011. V njej je fotograf z besedili ter kakovostno umetniško in dokumentarno fotografijo predstavil praktično vse slovenske pustne maske, šege in običaje. Gre za izredno pomemben del slovenske žive kulturne dediščine.

Fotograf Primož Hieng je v zadnjih desetih letih zvesto beležil pustne šege in običaje na skoraj vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske. V fotografski objektiv je ujel številne skrite obraze ter njihovo raznoliko in pisano podobo. Tako je posnel tiste maske, ki se pojavljajo v pristnem in izvirnem okolju, daleč stran od množice radovednežev, le v nekaj primerih to pač ni bilo izvedljivo. A tudi pustni sprevodi in karnevali, kjer so nastale nekatere fotografije, kažejo na to, da ta norčavi praznik še ne bo tako kmalu izumrl.

 

Avtor razstave Ta norčavi pustni čas Primož Hieng je svoje pustne fotografije doslej razstavljal na trinajstih samostojnih razstavah po vsej Sloveniji, za svoje temeljito opravljeno delo pa je lani prejel Murkovo listino za desetletno fotografsko dokumentiranje ter opisovanje pustnih šeg in navad v Sloveniji.

Razstava bo na ogled do nedelje, 1. aprila 2012.

Knjigo Ta norčavi pustni čas lahko kupite tudi v našem Turistično informacijskem centru.

Besedilo: Mateja Golob, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Nina Klisarič


<< Nazaj | Novice