Mali grad

Odprtje razstave »Stanovanjske ne/politike«

01.10.2012

 

V sklopu Tedna arhitekture in prostora ter Hiše Arhitekture Kamnik je svoja vrata včeraj zvečer odprla odmevna razstava z naslovom »Stanovanjske ne/politike«, ki jo v produkciji Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije gosti Skupina Štajn.

Razstava Stanovanjske ne/politika prikazuje analizo stanja skozi ekonomske, družbene in politične parametre. Predstavlja pa tudi najboljše primere stanovanjske arhitekture v Sloveniji in Evropi po izboru kuratorjev. Gradnja stanovanj je v Sloveniji dve desetletji od začetka delovanja nepremičninskega trga predmet kritik in nezadovoljstva. Ponudba možnosti za državljane, uporabnike, ki želijo rešiti svoj stanovanjski problem, je praktično omejena zgolj na nakup. Pri tem ostajajo sami, soočeni z izdelki, ki jih ponuja stanovanjski trg, ponudniki, ki se izogibajo odgovornosti za kakovost in cenami, ki so visoke celo v primerjavi z državami z višjim standardom. Država, ki se je v post-socialističnem obdobju skoraj povsem umaknila iz stanovanjskega sektorja, pred stanovanjsko politiko še tišči glavo v pesek. Razstava želi predvsem ponovno postaviti vprašanja, ki so na področju gradnje stanovanj v Sloveniji že dolgo odprta.

Ali sprememba identitete stanovanjskih okolij še vedno zagotavlja zdrav razvoj družbe, dobro življenje in učinkovito delo in vključenost v skupnost? Kako zagotoviti posamezniku temeljno ustavno pravico – pravico do stanovanja? Ali so prevladujoče tipologije kompatibilne s sodobnim življenjskim stilom, primerne za sodobno družino? Ali je zakonodaja, ki določa minimalne zahteve za projektiranje stanovanj, zadostno in ustrezno orodje za reguliranje stanovanjske gradnje? Kako omogočiti razvoj bolj inovativnih stanovanjskih projektov, v katerih bodo inteligentno izrabljene prednosti lokacij omogočile razvoj slovenskih krajev in mest v privlačna in uspešna bivalna okolja? In konec koncev, kakšne spremembe povzročata finančna in energetska kriza na področju stanovanjske politike? Kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo?

Zbrane na odprtju razstave je pozdravil vodja Skupine Štajn Sinan Mihelčič ter izpostavil, da se le ta spogleduje tako z dobrimi, kot slabimi primeri stanovanjskih gradenj v Sloveniji ter, da pri nas največkrat srečamo predvsem slabo strateško umeščene projekte v prostor. Razstava tako v določenem delu jasno pokaže odsotnost urbnistične stroke v Sloveniji. Mihelčič je izpostavi tudi stanovanjski problem mladih, prepogoste investicijske špekulacije ter pomanjkanje aktivnih občinskih politik pri nadziranju kvalitete stanovanjskih gradenj. Štajnovci upajo, da se bodo tudi pri nas začela graditi kakovostnejša stanovanja na boljših lokacijah.

Vljudno vabljeni v preddverje Doma kulture Kamnik, kjer bo razstava na ogled do ponedeljka, 8. oktobra 2012.

Fotografije: Sinan Mihelčič, Skupina Štajn


<< Nazaj | Novice