Mali grad

Odprtje razstave »Prejmi pozdrav: Občina Kamnik na razglednicah pred 2. svetovno vojno«

27.03.2014

 

Matična knjižnica Kamnik se je včeraj, 26. 3. 2014, pridružila društvom, ustanovam, zavodom in organizacijam, ki so praznovanje občinskega praznika občine Kamnik obeležile s prireditvijo. Letos, na občinski praznik, 29. marca, mineva 140 let od rojstva generala Rudolfa Maistra.

Bibliotekarja Matične knjižnice Kamnik, dipl. univ. etnologinja Milena Glušič in dipl. univ. zgodovinar Andrej Kotnik, sta pripravila razstavo, ki nosi naslov »Prejmi pozdrav: Občina Kamnik na razglednicah pred 2. svetovno vojno«. Za razstavo sta avtorja iz domoznanske zbirke razglednic, ki obsega že preko 550 razglednic s področja občin Kamnik in Komenda in jo je utemeljila direktorica mag. Breda Podbrežnik Vukmir, izbrala približno sto razglednic, ki so obiskovalcem na ogled v avli Matične knjižnice Kamnik.

Na odprtju razstave, skozi katerega je vodila Marta Grkman, so sodelovali dva posebna gosta in glasbeni trio.

Najprej je Zmago Tančič, ki je veliki poznavalec in strastni zbiralec razglednic ter obenem predsednik Numizmatičnega društva Slovenije, povedal nekaj o zgodovini dopisnice - razglednice. Svojo pripoved je podkrepil z redkimi primerki iz lastne zbirke, ki nenehno raste in šteje že preko 7000 razglednic. Tako smo videli pisma, ki še niso imela znamk. Pa pisemski papir, ki je bil že poslikan in na ta način predhodnica razglednici. Videli smo, da je razglednica spremenila miselnost, saj je dotedanje intimno pismo dobilo obliko, kjer je bila vsebina javno vidna. Zato so si omislili celo neke vrste šifrant, ki je v odvisnosti od lege in usmerjenosti znamke na dopisnic i- razglednici povedal prejemniku nekaj več, kot na primer : ne piši mi več, piši takoj, želim te videti, pa do: Bog Te živi, ljubica! Videli smo najmanjšo dopisnico, ki so jo takratni poštni uslužbenci skrbno pospremili do naslovnika, pa za današnje razmere kar gromozansko veliko, ki je prav tako prišla na cilj. Gospod Tančič je opisal tudi pomen kamniških poklicnih in ljubiteljskih fotografov za prikaz slovenske zgodovine

Profesor Janez Majcenovič pa je predstavil svoje misli, ki se mu porodijo ob ogledu razglednic z razstave. Kot po navadi je to naredil na šaljiv način, saj se je spomnil trobojev Graben: Mesto: Šutna v malem, komaj dobrih 14 m dolgem, bazenu pri Neptunu. Pa o Kamniškem domu, kjer so  ob   ob Miklavžu strašili parklji in mu še danes ni jasno, kam so izginila dekleta iz sprevoda in to celo po večkrat. In o tem,  kako zameri planincem, da zadnja leta svoje koče premaknejo vsakič vsaj za pol ure dlje od izhodišča.

V čarobno vzdušje je obiskovalce odprtja razstave, ki bo na ogled še dva meseca, zazibal trio MeNeSa, ki je tokrat nastopil v spremenjeni zasedbi. Ob dodatkih je bilo slišati poslušalce, ki so pritegnili petju.

Obiskovalci so si nato ogledali razstavo in si ob prigrizku in pijači  izmenjali vtise in spomine, ki so se jim ob tem porodili.

Panoje in spremno gradivo k razstavi so oblikovali v D.C. Studiu, avtorica je Metka Vidmar.

Besedilo in fotografije: Davor Gregorc 


<< Nazaj | Novice