Mali grad

Odprtje razstave »Od vrča do majolke«

18.03.2015

 

Popoldan se je v prostorih Kulturno umetniškega društva HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka odvijalo odprtje razstave »Od vrča do majolke«, ki se ga je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Igorjem Žavbijem in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem.

Razstava ponuja kratek zgodovinski pregled razvoja namiznega posodja iz zbirke Medobčinskega muzeja Kamnik, kot prvo obeležje jubilejne 160-letnice kamniške keramike. Več o tem sta nam povedali direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar in avtorica knjige »Poezija čopiča – podglazurno slikanje. Kamniška keramika« Irena Radej, umetnost poslikave je z nami delila Slavica Cvetek, Denis Kuhar je prikazal vlivanje majolke v kalup.

V imenu organizatorjev je zbrane nagovorila tudi predsednica Kulturno umetniškega društva HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka Tatjana Hlačer in predstavila keramike kamniškega društva ter dodala, da je prepričana, da pletejo pravo zgodbo.  

Župan Marjan Šarec pa je izrazil veselje ob obujanju in ohranjanju obrti, ki vsekakor ne sme toniti v pozabo: »Lepo pozdravljeni v Hiši keramike. V okviru občinskega praznika smo priča prijetnemu dogodku. Priča smo hiši, ki je po dolgem času zaživela. Majolka in keramika si zaslužita mesto tukaj na Šutni in gospa Tatjana Hlačer je to naredila z odliko. Želim vam prijeten ogled, da bi v to hišo čim večkrat zašli in se bomo tako skupaj trudili, da bo keramika v Kamniku še bolj zaživela.«

Za kulturni program so poskrbeli mladi glasovi Otroškega pevskega zbora Vrabčki pod vodstvom Marine Aparnik.

Če ste današnji dogodek zamudili, vljudno vabljeni na Grad Zaprice v torek, 24. marca 2015, ko se bo odvijala 4. konferenca evropske tradicionalne keramike, EU trace project, ki ponuja dodatno obeležje keramiki, in sicer keramike v Evropi, Sloveniji in še posebej kamniške keramike. Med drugim bodo pripravili predstavitev keramike v Sloveniji in Kamniku, ogled izdelave in poslikave keramike in mesta Kamnik. Prav tako pa vas člani Kulturno umetniškega društva HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka vabijo v svoj odprti atelje (Šutna 29) na teden odprtih vrat, in sicer od sobote, 28. marca 2015, do sobote, 4. aprila 2015, vsak dan od 16. do 19. ure, v soboto pa od 10. do 13. ure. Znanje, izkušnje, dediščino našega kraja in veselje do oblikovanja predmetov bodo nesebično delili tudi med vas. 


<< Nazaj | Novice