Mali grad

Odprtje razstave »Od domačega praga do Jeruzalema: Fotografski zapisi Petra Nagliča 1883 – 1959«

04.07.2013

 

Pozno popoldan se je župan Marjan Šarec skupaj z direktorico Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar v Slovenskem etnografskem muzeju udeležil odprtja razstave »Od domačega praga do Jeruzalema: Fotografski zapisi Petra Nagliča 1883 – 1959«.

Peter Naglič ščetarski mojster iz Šmarce, je preživljal svojo družino z izdelovanjem in prodajo raznovrstnih krtač, metel, omel in čopičev, a je bil hkrati z vsem srcem predan fotografiji. Majhno ščetarsko obrtno podjetje, ki ga je po očetovi smrti vodil skupaj z bratom Karlom, je dajalo družini Petra Nagliča materialno osnovo, ki mu je omogočila, da je svoj konjiček razvil skorajda do profesionalne ravni.

Šele mnogo let po Nagličevi smrti je njegov vnuk in Kamničan Matjaž Šporar širši javnosti razkril bogato dedovo zapuščino – več kot deset tisoč fotografskih posnetkov, nekaj zvezkov dnevniških zapisov, fotografsko in poslovno dokumentacijo ter spominsko gradivo. Med zapuščino je ohranjenih tudi nekaj osebnih predmetov ter predmetov, povezanih s ščetarsko in fotografsko obrtjo.

Pričujoča razstava predstavlja del bogate fotografske zapuščine Petra Nagliča iz Šmarce pri Kamniku. Gre za izbor iz njegovega digitalnega arhiva posnetkov, le-ta pa je tudi nova izjemno dragocena muzejska pridobitev Slovenskega etnografskega muzeja. 

Fotografije, ki jih je Naglič posnel od konca 19. stoletja do skorajda 60. let 19. stoletja, prikazujejo raznolike dogodke v njegovem osebnem življenju in življenju lokalne skupnosti. Govorijo tudi o njegovih potovanjih od domačega praga v Šmarci, bližjih in daljnih krajev po ožji in širši domovini do tujih dežel, ki jih je obiskoval kot romar. V jubilejnem letu Slovenskega etnografskega muzeja z razstavo obeležujejo 130-letnico rojstva Petra Nagliča. 

Razstava bo na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju (Metelkova 2, 1000 Ljubljana) do septembra 2013.


<< Nazaj | Novice