Mali grad

Odprtje razstave Obrazi vojnega vsakdana na kamniško-domžalskem območju v prvi svetovni vojni

11.06.2014

 

Župan Marjan Šarec je zvečer  pred Spominsko sobo Rudolfa Maistra odprl razstavo Obrazi vojnega vsakdana na kamniško-domžalskem območju v prvi svetovni vojni.

Leta 2014 in vsa nadaljnja štiri leta bo Medobčinski muzej Kamnik pozornost namenjal spominu na 100-letnico začetka prve svetovne vojne. Za prvo svetovno vojno je najprej veljalo, da je to vojna, ki je bo hitro konec in ki bo končala vse vojne. Toda že kmalu je pokazala svojo povsem drugačno podobo. In to ne samo na frontah, njene katastrofalne posledice so se odražale tudi na življenju civilnega prebivalstva. Izkazalo se je, da je to totalna vojna tudi zato, ker je spremenila vsakdanje življenje ljudi, njihove navade, obveznosti, delo v neposredni bližini front in prav tako daleč v zaledju. Prvi stiki z begunci, ranjenci, stalne menjave vojaških enot, bolezni, pomanjkanje osnovnih živil, draginja, pomoč vojakom, vdovam in sirotam ter seveda nenadomestljive izgube mož, očetov in sinov so zagotovo močno zaznamovale vsako družino.

Z razstavo in publikacijo skuša Medobčinski muzej Kamnik prikazati običajni dan, vsakdan iz prve svetovne vojne, kot so ga doživljali ljudje v zaledju velikih front, tokrat v kamniški in domžalski okolici. Pomemben vir so jim bile vsekakor župnijske kronike, v katere so župniki zapisovali krajevne politične, gospodarske, socialne, verske vsebine, pa tudi drobce iz vsakdanjega življenja. K vernim podobam vojnega življenja pa so vsekakor pripomogle tudi razglednice, fotografije, dnevniki, časopisje in redko ohranjeni dokumenti ter predmeti.

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi dokumentarni film o prvi svetovni vojni, ki ga je pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije. Razstava je delno postavljena v prostore Spominske sobe Rudolfa Maistra, na Šutni 23, v Kamniku, delno pa na prostem pred njo. Z ulično razstavo tako želijo približati razstavno dejavnost in spomniti na obletnico začetka velike vojnetudi tiste obiskovalce Šutne, ki morebiti redko zaidejo v muzeje.

Nekaj misli ob okrogli obletnici začetka prve svetovne vojne je sprva strnil župan Marjan Šarec: »Letos mineva 100-letnica prve svetovne vojne. Vse je letos posvečeno tej temi in tudi Medobčinski muzej Kamnik se je odločil pripraviti razstavo, posvečeno okrogli obletnici. Ne glede na to, da tematika marsikoga dandanes ne zanima več, vseeno upam, da si bo razstavo ogledalo čim več obiskovalcev. Nekako si mislimo, da so dogodki vojne oddaljeni in se ne morejo več ponoviti, a zgodovina se še kako ponavlja. Uspešno delo Medobčinskemu muzeju Kamnik, tudi tukaj, v Maistrovi rojstni hiši, in lep večer vsem zbranim. Pred stotimi leti je bilo nekoliko bolj burno in upajmo, da se takratno dogajanje ne bo nikoli več ponovilo.« S temi besedami pa uradno odprl pričujočo razstavo.

Zbrane je ob odprtju razstave v nadaljevanju nagovorila direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, ki je hkrati avtorica razstave, jo predstavila in se za finančno podporo projekta zahvalila Občini Kamnik ter Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. »Današnja razstava želi predstaviti življenje civilnega prebivalstva na kamniškem in domžalskem v času prve svetovne vojne. Namenoma se nismo odločili za predstavljanje vojakov in vojaških front, namenili smo se predstaviti življenje vsakdana. Kako so ljudje vsakdan čutili pomen vojne,« je še med drugim dodala.

Za kulturni program in popestritev dogajanja s pesmijo so poskrbele članice terceta Veronike.

Vabljeni k ogledu razstave v prostore Spominske sobe Rudolfa Maistra, na Šutno 23, v Kamniku, ter pred njo, in sicer do novembra 2014.

 

                                                                                          


<< Nazaj | Novice