Mali grad

Odprtje razstave Narodno oblačilno izročilo Kamnika in okolice

06.09.2012

 

42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so pred vrati. Sicer je uradna otvoritev na vrsti šele jutri, a se je danes, z odprtjem razstave z naslovom Narodno oblačilno izročilo Kamnika in okolice v Galeriji Mihe Maleša, neuradno že začela težko pričakovana prireditev 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

Zvečer je v Galeriji Mihe Maleša avtorica razstave Alenka Pakiž predstavila narodno oblačilno izročilo Kamnika in okolice. Preko slikovnih, predmetnih in ustnih pričevanj Kamničanov je predstavila prvobitno svečano oblačilno podobo naših prednikov in to tako narodne noše kot tudi njihovo praznično obleko. Najstarejši oblačilni kosi segajo v sredino 18. stoletja. Ob odprtju razstave je obiskovalcem Alenka Pakiž namenila nekaj besed in povedala, da jo izredno veseli, da Kamničani tako zvesto in lepo skrbijo za svojo oblačilno kulturo. Zanjo so oblačila živ predmet z bogato pričevalno zgodovino. Obiskovalce je popeljala po razstavi in se hkrati zahvalila vsem Kamničanom, ki so pri njej sodelovali, zlasti pa družinam Pucelj, Sadnikar, Ličen, Stele in Jereb.

Zbrane je nagovorila tudi v.d. direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Urška Kolar in se najprej zahvalila gospe Pakiž za trud, ki ga je vložila v tako bogato razstavo in, z njo pomembno prispevala h kvaliteti tradicionalne kamniške prireditve. Navzočim je v prihajajočih dneh obljubila pester program, ki ga ob največji slovenski etnološki prireditvi pripravlja Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Ob uradnem odprtju razstave pa je župan Marjan Šarec poudaril naslednje: »Dnevi, ki prihajajo, bodo polni prijetnih prireditev za vse generacije. Etnološko dogajanje in glasbena popestritev narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamnik vsako leto privabi veliko ljudi in prepričan sem, da bomo letos ponovno priča velikemu obisku našega mesta. Z današnjo razstavo se neuradno začenjajo 42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki nam ponujajo resnično kvaliteten in pester program. Naša naloga je, da ohranjamo bogato zgodovino in kulturno dediščino mesta. Ravno s takšnimi prireditvami pa skrbimo za našo zakladnico spomina«, je še povedal.

Nad razstavo je bil navdušen eden največjih poznavalcev kulturne dediščine v Sloveniji, dr. Bojan Knific. Dejal je, da se tako bogata razstava, kot je letošnja v Kamniku, lahko ponaša s tistimi, ki jih hranijo različni muzeji po Sloveniji. Hkrati pa poudaril, da je kamniška prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine po strokovni etnološki plati daleč najpomembnejša v Sloveniji in ga veseli, da Kamničani še vedno veliko prispevajo h kulturi oblačenja in ohranjanja oblačilne dediščine.

42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine vas vabijo, da obiščete Kamnik, mesto v naročju planin.

Fotografije: Alenka Hribar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik

 

 


<< Nazaj | Novice