Mali grad

Odprtje razstave Mušič – Maleš, prijatelja in sodelavca

21.03.2012

 

Včeraj so v Galeriji Miha Maleš v Kamniku odprli gostujočo likovno razstavo, ki je nastala v sodelovanju Galerije Furlan, Goriškega muzeja in Galerije Miha Maleš.

Številne zbrane ljubitelje umetnosti, posebej pa še Travico Maleš Grešak, Suzano Horvat iz Galerije Furlan in direktorja Goriškega muzeja Andreja Malniča, je pozdravila kustosinja Saša Bučan, ki je koordinirala prenos in postavitev razstave v Galeriji Miha Maleš.

Samo razstavo je predstavila kustosinja razstave, muzejska svetovalka Breda Ilich Klančnik, ki je dala poudarek na pomembnosti ohranjene korespondence, ki se je ohranila med obema umetnikoma. Dokumentarno obarvana zgodba, ki razkriva dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje dveh pomembnih likovnih umetnikov preteklega stoletja, doživlja po postavitvi na gradu Dobrovo lansko jesen svojo reprizo v Kamniku. Lahko bi rekli, da po lepi stari navadi Mušič vrača obisk Malešu. Dve muzejski instituciji, ki hranita obsežni donaciji, se sicer razlikujeta, skupna pa jima je skrb za popularizacijo umetniških opusov, ki sta ju prejeli v hrambo.    

Dopisovanje iz daljne preteklosti, žal le enosmerno (Mušičeva pisma Malešu), dobiva oprijemljivejšo podobo tudi v likovni spremljavi, ki se osredotoča na dve mesti – Benetke in Pariz – še posebej pomembni Mušičevi življenjski zgodbi. Drobni fragmenti v tem dokumentarnem mozaiku osvetljujejo le nekaj poglavij skupne prijateljske zgodbe. V njej si sledijo prizori z njune edine skupne razstave, dogovori in pisanje člankov za revijo Umetnost, ki jo je Maleš urejal med letoma 1936 in 1944, skupna iskanja Prešernove podobe, posredovanje stikov z De Pisisom ter končno tudi zbirka Mušičevih del v Maleševi zapuščini, ki jo skrbno hrani njegova hči Travica Maleš Grešak.           

Zadnje poglavje pričujoče razstave je zgolj likovno in samo Maleševo. Med številnimi popotnimi vtisi, ki so se ohranili v umetnikovem opusu, smo zavoljo Mušičeve družbe izbrali le dve mesti. S slikovitimi vedutami Benetk in likovnimi utrinki iz svetovljanskega Pariza se umetnika zdaj srečujeta na simbolni ravni.

Razstavo je odprla višja svetovalka na Oddelku za družbene dejavnosti Liljana Juhart Mastikosa in v imenu Občine pozdravile vse prisotne.

V glasbenem programu so nastopile flavtistke Glasbenih šol Domžale in Kamnik pod vodstvom prof. Andreje Humar.

Razstavo si boste lahko ogledali do septembra 2012.

Besedilo in fotografije: Marko Kumer, Medobčinski muzej Kamnik


<< Nazaj | Novice