Mali grad

Odprtje razstave Moč gora: likovne upodobitve Kamniško-Savinjskih Alp

23.10.2013

 

Župan Marjan Šarec je pozno popoldan v galeriji Miha Maleš odprl razstavo Moč gora: likovne upodobitve Kamniško-Savinjskih Alp.

Gre za prvo pregledno razstavo, ki namenja vso svojo pozornost likovnim upodobitvam Kamniško-Savinjskih Alp od najstarejših do danes. Seveda tu ne moremo izključiti Kamnika, ki so mu bile vedno zanimiva kulisa v ozadju od Valvasorjevih upodobitev naprej. V razstavo je vključenih preko štirideset del slovenskih avtorjev, ki so si v svojem delu kot motiv izbrali podobo Kamniško-Savinjskih planin. Podoba gore, njihova mogočnost in lepota, je človeka vabila k ustvarjanju že dolgo. V ospredju razstave tako ni zgolj krajina ampak predvsem podoba gora, ki so v vseh obdobjih do današnjega dne vznemirjale umetniške strasti posameznih umetnikov.

Razstavljena dela so predstavljena iz domače zbirke Medobčinskega muzeja Kamnik ter iz slovenskih zasebnih in javnih zbirk, kjer naj omenimo Narodno galerijo Ljubljana, Moderno galerijo Ljubljana in Loški muzej Škofja Loka. Občina Kamnik je k razstavi prispevala 4 umetniška dela. Razstavo spremlja razstavni katalog Moč gora. Avtorja razstave sta Saša Bučan in Marko Lesar.

»Razstave Medobčinskega muzeja Kamnik so vedno znova zanimive. Tudi današnja potrjuje to dejstvo in prepričan sem, da bo dobro obiskana. Pred nami so slikovite podobe kamniških biserov-planin, ki vabijo mnoge pohodnike, ravno tako tudi mesto Kamnik, mesto v naročju planin, nudi veliko lepega in vrednega ogleda. Vse to nam zbirka, ki je na ogled v prostorih galerije Miha Maleš, tudi potrjuje. S temi besedami odpiram pričujočo razstavo in vam želim prijeten večer«, je ob odprtju razstave povedal župan Marjan Šarec.

Z glasbo, ustvarjeno v kamniških gorah, je na klavirju zbrane navdušil Simon Skalar.

Razstava bo v galeriji Miha Maleš (Glavni trg 2, 1241 Kamnik) na ogled do konca meseca maja 2014.


<< Nazaj | Novice