Mali grad

Odprtje razstave Likovnega društva Senožeti – DJURO PENOV

09.10.2013

 

V preddverju Občine Kamnik je župan Marjan Šarec popoldan odprl razstavoLikovnega društva Senožeti – DJURO PENOV.

S ciklusom razstav v prostorih Občine Kamnik je v tem tednu na ogled svoja dela postavil član Likovnega društva Senožeti Djuro Penov, v katerem deluje že 8 let. Penov je eden tistih slikarjev, katerih dela prepoznamo tudi, če bi ostala nepodpisana. Svojevrsten kolorit, vezan na odločno, široko potezo čopiča ustvarja za ta prostor neobičajen, lahko bi rekli kar mediteranski zven. Čeprav Penov obvlada osnovne zakonitosti perspektivistične risbe, je vendarle barva njegovo izrazno sredstvo. Drzno postavljanje turkizno modrih in zelenih površin ob oranžno-rdeče, rumenih madežev ob ultramarin modre in vijolične ploskve, je morda največja odlika slik Djura Penova. Doseči barvno skladje in harmonično celoto z uporabo kontrasta komplementarnih barv, vsekakor ni enostavna naloga in zahteva ustvarjalca z izrazitim posluhom za barve. Ravno tu njegove slike sežejo preko običajnih teritorijev slovenskega ljubiteljskega slikarstva, je o njem zapisal akademski slikar Janez Zalaznik.

Župan Marjan Šarec je uradno odprl pričujočo razstavo ljubiteljskega slikarja in člana Likovnega društva Senožeti in dodal: »Razstava Djura Penova je prijetna in vredna ogleda. Člani Likovnega društva Senožeti nam vedno znova z zanimivimi in občudovanja vrednimi deli okrasijo stene občinskih prostorov.«

Likovni ustvarjalec Djuro Penov na svoj način zavestno ustvarja svoj prepoznavni likovni svet in nam ga na razstavi, ki si jo lahko ogledate v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe ogledate do konca oktobra 2013, ponuja v pokušino, razmislek in užitek.

 


<< Nazaj | Novice