Mali grad

Odprtje razstave »Kam so šle vse fabrike?«

18.11.2014

 

Župan Marjan Šarec je zvečer na gradu Zaprice odprl razstavo »Kam so šle vse fabrike?«.

Razstava Medobčinskega muzeja Kamnik predstavlja zgodbe sedmih najpomembnejših kamniških tovarn: Titana, Svilanita, Kika, Ete, Svita, Utoka in Stola, ki imajo svoje korenine na koncu devetnajstega ali na začetku dvajsetega stoletja, vse pa so nastale predvsem na pobudo podjetnih posameznikov. S svojo zagnanostjo so skozi leta uspešno razvijali izdelke, ki jih še dandanes uporabljamo ali pa se jih vsaj z nemalo ponosa spominjamo.

Skozi fotografsko gradivo, filmska pričevanja, zgodovinska dejstva in predmete poskuša predstaviti, kako so tovarne preživele predvsem dve burni prelomnici: konec druge svetovne vojne in osamosvojitev Slovenije s posledičnimi spremembami družbenega sistema. S kamniško industrijo smo bili bolj ali manj povezani vsi Kamničani in okoličani. V njej so bili verjetno zaposleni naši starši ali sorodniki. Nekatere kamniške tovarne so danes žal ostale le še v lepem ali bridkem spominu, druge pa še naprej uspešno gradijo na dolgoletni tradiciji. Razstavo je pripravil Marko Kumer, oblikovala pa dr. Sonja Ifko, v muzeju pa so ob tej priložnosti izdali tudi bogato ilustriran Mali besednjak kamniške industrije, ki ga je pripravil avtor razstave Marko Kumer.

Ob odprtju je zbrane sprva nagovorila direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, ki je povedala, da skozi razstavo sledimo kamniški industriji od začetka 19. stoletja do konca 19. in začetka 20. stoletja ter na kratko predstavila pričujočo razstavo.

Župan Marjan Šarec se je pridružil z naslednjo mislijo: »Fabrike same po sebi niso odšle nikamor. Objekti še vedno stojijo, odšlo pa je njihovo stoletno prizadevanje generacij, ki so te tovarne spravile pokonci, zato, da je samo ena generacija v pičlih nekaj letih vse uničila. Nekateri bodo rekli, da je šlo za izgubo jugoslovanskega trga, drugi, da je globalizacija tista, ki je zadevo uničila. Prepričan sem, da zaradi tega niso propadle, temveč, da je bilo v tistih ključnih letih, v letih tako imenovane tranzicije, premalo volje. Premalo volje za prestrukturiranje tovarn. Zavedamo se, da Stol, Titan ali druge tovarne, sigurno danes v tako velikem obsegu ne bi preživele. Ni bilo vse tako slabo kot skušajo danes nekateri prikazati. Če bi se tovarne morda prestrukturirale pravi čas, bi bili morda danes priča izdelovanju izdelkov, ki bi jih lahko prodajali širom sveta.« Vsem je zaželel še lep in prijeten ogled razstave, ki je mnoge ponesla v preteklost in v upanje, da se bo v prihodnosti začelo odvijati tudi kaj drugače. Zaključne misli župana pa so bile, zahvala organizatorju za njihov trud pri oblikovanju pričujoče razstave.

Vsekakor je največji prispevek k nastanku razstave dodal predvsem Marko Kumer, ki je torej njen avtor. Ob samem slavnostnem odprtju se je zahvalil direktorici Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zori Torkar in Kulturnemu društvu Priden možic oziroma Goranu Završniku. Le-ta ga je spodbudil in omogočil prvo razstavo »Kam so šle vse fabrike?«, ki je bila predstavljena v mesecu avgustu 2013, v okviru festivala Kamfest.

Za popestritev dogajanja so na edinstven način poskrbeli člani Kulturnega društva Priden možic oziroma Goran Završnik za vezno besedo, za glasbeno popestritev pa Ljudske pevke Predice. Z ognjenim zaključkom se je nato nadaljevalo prijetno druženje ob obujanju spominov na zlate čase kamniške industrije.

Razstava bo na ogled do konca leta 2015.


<< Nazaj | Novice