Mali grad

Odprtje razstave »Delo Rudolfa Maistra« in predstavitev zbornika »TERMALNA VODA – VIR ŽIVLJENJA IN RAZVOJA«

19.03.2015

 

Podžupan Matej Slapar se je popoldan v imenu Občine Kamnik udeležil odprtja razstave »Delo Rudolfa Maistra« in predstavitve zbornika »TERMALNA VODA – VIR ŽIVLJENJA IN RAZVOJA«. Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik sta pripravila razstavo na temo delovanja Rudolfa Maistra in z njo ob prazniku Občine Kamnik izkazala čast našemu rojaku in borcu za severno mejo. Hkrati pa se je, kot rečeno, odvijala tudi predstavitev nedavno izdanega zbornika.

Razstava, ki obsega enajst panojev, je del redne zbirke Kadetnice Maribor, Vojaškega muzeja Slovenske vojske in osvetljuje slovensko zgodovino med začetkom prve svetovne vojne in plebiscitom na Koroškem s posebno pozornostjo kamniškemu rojaku, prvemu slovenskemu generalu Rudolfu Maistru ter Franju Malgaju in Alfredu Lavriču, ki so se izkazali pri obrambi severne slovenske meje. Avtor razstave je Albin Mikulič, avtorja teksta pa sta Albin Mikulič in major mag. Zvezdan Markovič. Fotografije so last Arhiva Muzeja narodne osvoboditve Maribor in Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Razstava bo v Termah Snovik na ogled do 19. aprila 2015.

Z uradno promocijo zbornika »TERMALNA VODA – VIR ŽIVLJENJA IN RAZVOJA«  so v Termah Snovik želeli usmeriti pogled kompetentne javnosti, podjetnikov in predvsem mlade generacije k prihodnim perspektivam kamniškega turizma.

Ob dogodku je sprva nekaj besed zbranim namenil načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske major mag. Zvezdan Markovič, ki je strnil svoje misli ob spominu na delo našega generala Rudolfa Maistra-Vojanova. Sledila je predstavitev zbornika. Kakšne so smernice v urbanizmu v povezavi s krajino in namensko rabo prostora je predstavila predstojnica Katedre za urbanizem, s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani doc. dr. Alenka Fikfak. Leon Kobetič je predstavil, kako se potrebe in perspektive razvoja ter želje gospodarstva in prebivalstva lahko uresničijo prek strategije občinskega prostorskega načrta. Helena Kovač pa se je naslonila na konkretne umestitve novih objektov Term Snovik v prostor in okolico Term.

Zbrane je ob današnjem dogodku pozdravil tudi direktor Term Snovik d.o.o. Ivan Hribar, ki je povedal, da se Terme zavedajo svoje pozicije nosilca razvoja turizma na Kamniškem ter med drugim še dodal: »V lanskem letu smo se odločili, da naredimo pregled 20-letnega dela, kako smo prehodili pot in kakšna bo naša pot v prihodnje. Zagotovo lahko rečemo, da smo na lokalnem nivoju uspeli, a še vedno je veliko priložnosti in potreb, če želimo zgodbo razvoja trajnostnega turizma speljati na nivoju občine in širše, saj imamo resnično edinstvene priložnosti.«

Podžupan Matej Slapar pa je v imenu Občine Kamnik ustvarjalcem zgodbe Term Snovik zaželel uspešno prihodnost in še dodal: »Če se je takrat Rudolf Maister boril za narod, mislim, da so se tudi tukaj, v Termah Snovik, ko se je pred 20 leti začela zgodba, posamezniki z Ivanom Hribarjem in somišljeniki začeli boriti. Kar nekaj časa se je takrat govorilo o ideji term. Takrat je gospod Ivan Hribar zbral okoli sebe somišljenike in začel ustvarjati zgodbo, ki se nam kaže danes. Ustvarili ste delovna mesta in v te kraje privabili turiste. Če ste bili takrat tako močen borec, upam in si želim, da boste za to zgodbo, ko se odpirajo nova vprašanja, zbrali toliko energije in volje, da se bo nadgradila in jo bomo pripeljali še na višji nivo.«

Za glasbeno popestritev je poskrbel trobentač Luka Šuc, vezna beseda je pripadala Bojani Planina.  

Po zaključku uradnega dela programa je ob prijetnem druženju in ob kulinaričnih posebnostih restavracije Potočka potekal prijeten pogovor o načrtih za nadaljnji razvoj kamniških term in Tuhinjske doline.

 


<< Nazaj | Novice