Mali grad

Odprtje razstave Borisa Bratuža

07.05.2013

 

Pozno popoldan se je v Galeriji Repanšek župan Marjan Šarec udeležil odprtja razstave Borisa Bratuža.

Boris Bratuž je bil rojen 18. julija 1950 v Kamniku, kjer je tudi kasneje živel in ustvarjal. Študiral je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in kot likovni pedagog do svoje smrti leta 2008 deloval na osnovni šoli. V začetku se je ukvarjal predvsem z oljnim slikarstvom, kasneje pa z različnimi grafičnimi tehnikami ter mozaiki. Sodeloval je na več likovnih kolonijah in skupinskih razstavah kamniških likovnih ustvarjalcev in bil član Nova.

Pričujoča posthumna pregledna razstava Borisa Bratuža pred gledalce postavlja izbor raznolikih likovnih del, ki pričajo o izjemni ustvarjalni širini avtorja. Pripravila nam jo je avtorjeva soproga Jana Bratuž. O likovni ustvarjalnosti Bratuža pa je danes mnogim zbranim ob odprtju nekaj besed namenila dolgoletna sodelavka in spremljevalka kamniške likovne umetnosti ter umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj-Šajn.

Boris Bratuž se je izražal v različnih žanrih, medijih in tehnikah. Likovna umetnost mu je predstavljala sproščujočo, hkrati pa nadvse resno in kreativno vsebino življenja. Njegov ustvarjalni perfekcionizem je prišel najbolj do izraza v grafičnem opusu, v tehniki linoreza in serigrafije. Linije, s katerimi je ustvarjal tehnično dovršene, ozko kadrirane izseke, vezane predvsem na Kamnik in njegovo staro mestno jedro, razkrivajo zavezujoči odnos z optično zaznavnim, zaradi česar ta dela premorejo celo dokumentirano vrednost.

V svojem opusu je posebno mesto namenil nadrealističnim zanimanjem, ki so sicer le redko prisotna med slovenskimi likovnimi ustvarjalci, saj je ta slog našel svoj odmev le pri Stanetu Kregarju, Štefanu Planincu in Lojzetu Adamljetu. Ustvarjal je tudi mozaike in v formo kroga minuciozno zlagal raznobarvne ploščice in ustvarjal vzorce estetske popolnosti. Vsekakor pa je vredno poudariti, da mu je bil tudi človeški lik nepogrešljiv, ženska pa utelešenje lepote same. Žensko svojstvenost je opeval na različne likovne načine in v različnih vsebinskih kontekstih. Pogosto je njegova izbranka bila tudi kamniška Veronika. Kljub raznolikosti slogovnih pristopov in načinov likovne vizualizacije pa je risba njegov adut, osebne, razmišljujoče vsebine z globjepomensko sporočilnostjo pa nepogrešljiv del njegove osebne ikonografije.

S spomini na Borisa Bratuža in osnovnošolske ure likovne vzgoje je župan Marjan Šarec uradno odprl razstavo. »Priznam, njegovega opusa do danes nisem poznal. Vse povedano priča, da je bil resnično velik človek, ki je vedel kaj je umetnost. Poznal sem ga kot rahločutnega človeka, ki si mu lahko zaupal vse. Komaj smo čakali ure likovne vzgoje. Bil je človek širokih nazorov. Nikoli ni nikogar izključeval in vselej se je zavzel za tiste, ki so bili mogoče manj srečni kot mi. Hvaležen sem, da sem ga poznal in bil njegov učenec. Vesel, da danes odpiram razstavo, se mu na ta način tudi zahvaljujem za vse, kar je dobrega ustvaril in storil v svojem življenju.«

Z zvoki kitare je dogajanje popestril Matic Smolnikar, za vezno besedo pa je poskrbel Tone Ftičar.

Vabljeni v Galerijo Repanšek, kjer si lahko razstavo ogledate do petka, 7. junija 2013, in sicer vsak torek in petek od 17. do 19. ure oziroma po dogovoru.


<< Nazaj | Novice