Mali grad

Odprtje razstave »50 let od ustanovitve Teritorialne obrambe v Sloveniji in občini Kamnik«

24.10.2018

 

Odprtje razstave »50 let od ustanovitve Teritorialne obrambe v Sloveniji in občini Kamnik«Preddverje Doma kulture Kamnik od danes dalje krasi razstava z naslovom »50 let od ustanovitve Teritorialne obrambe v Sloveniji in občini Kamnik«. Odprtja razstave se je zvečer udeležil tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi skupaj z županom Občine Komenda Stanislavom Poglajnom, s predstavnikom Vojaškega muzeja Slovenske vojske majorjem, mag. Zvezdanom Markovićem, predsednikom Območnega združenja slovenskih častnikov Kamnik – Komenda Marjanom Schnablom, predsednikom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo mag. Zvonkom Cvekom, predsednikom društva Dogodek Jožetom Arkom, predstavnikom Kulturno-zgodovinskega društva Triglav Jernejem Brajerjem, podpredsednikom Društva general Maister Kamnik Božom Pilejem ter ostalimi predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik in sosednjih občin. 

Pričujočo razstavo so pripravili Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik Komenda, Društvo Dogodek Kamnik, Vojaški muzej Slovenske vojske in Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav. Njen osnovni namen pa je izkazati zahvalo Teritorialni obrambi kot celoti in posameznikom, ki so delovali v Teritorialni obrambi ter drugih obrambnih in samozaščitnih strukturah. 

Na razstavi je predstavljana Teritorialna obramba na ravni Slovenije in občine Kamnik, in sicer ustanovitev leta 1968 in temeljni namen, organiziranost obrambe na ravni države in občine, organizacijsko formacijska struktura poveljstev in enot Teritorialne obrambe, pristojnosti in naloge občinskih štabov Teritorialne obrambe, upravni organ za obrambo, poveljstva in poveljniški sestav, Manevrska struktura narodne zaščite, agresija enot JLA v širšem kamniško domžalskem območju, enote angažirane v oboroženih spopadih, Zveza rezervnih vojaških starešin in Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik- Komenda.

Zbrane je ob odprtju sprva pozdravil predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Kamnik – Komenda Marjan Schnabl, splošni del delovanja Teritorialne obrambe na državni ravni in razstavo je predstavil major, mag. Zvezdan Marković, delovanje Teritorialne obrambe v občini Kamnik pa je podrobno opisal predsednik Društva Dogodek Kamnik Jože Arko.

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi je ob tej priložnosti povedal: »Lepo pozdravljeni na odprtju današnje razstave. Očitno sem ponovno eden redkih predstavnikov mlajše generacije. Eden tistih, ki ni bil neposredno vpet v dogajanje in delovanje Teritorialne obrambe ter Manevrske strukture narodne zaščite, tedanje milice in podobnih organizacij, a sem leta 1991 nekako vendarle sodeloval v zgodbi osamosvojitvene vojne. Na takratne dogodke imam, če lahko tako rečem, otroške spomine in tudi zaradi tega me te stvari danes toliko bolj zanimajo. Žal mi je, da ob odprtju razstave med nami ni več ljudi, ki sicer niso bili neposredno vpleteni v tedanja dogajanja. Verjamem pa, da ste mnogi tukaj s spomini na lepe in kdaj tudi grenke dogodke, kajti vojna ni nekaj najlepšega kar se zgodi, poslušali razlago enega izmed avtorjev razstave. Današnji dogodek je namenjen obujanju spominov in prikazu dejstev nam, ki teh stvari ne poznamo tako podrobno, zato se zhvaljujem in čestitam vsem za prispevek k pričujoči razstavi. Te dni se vse vrti okoli obeležitve okroglega jubileja Teritorialne obrambe in 20. obletnice Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, zato se bomo v tednu, v petek, ponovno srečali in obujali spomine. Vsem pa z željo, da bi k ogledu razstave povabili vaše znance, želim lep večer še naprej.«

Za preplet misli in besed je poskrbela Lara Schnabl.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v preddverju Doma kulture Kamnik na ogled do konca meseca. V petek, 26. oktobra 2018, ob 18. uri pa vabljeni v Dom kulture Kamnik, kjer se bo odvijala proslava ob dnevu suverenosti, ki bo obeležila 50-letnico Teritorialne Slovenije in 20-letnico Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik - Komenda.

 

<< Nazaj | Novice