Mali grad

Odprtje razstave »10. mednarodni likovni bienale Velika planina«

30.10.2018

 

Odprtje razstave »10. mednarodni likovni bienale Velika planina«Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi se je zvečer skupaj s podžupanom Matejem Slaparjem in predsednikom Likovnega društva Tone Kranjc Kamnik Dušanom Štrajharjem v preddverju občinske stavbe udeležil odprtja razstave z naslovom »10. mednarodni likovni bienale Velika planina«, ki so ji prisostovali tudi razstavljavci ter umetniki pričujoče razstave. Razstavo je v imenu Občine Kamnik odprl podžupan Matej Slapar.

Kulturno umetniško društvo Tone Kranjc Kamnik, organizator likovnega bienala, je v spomin na avgustovsko ustvarjanje na Veliki planini pripravilo razstavo, ki je nastala izpod rok slikarjev, ki so uživali v neokrnjeni naravi in ustvarjali podobe Velike planine. Zadnji teden v avgustu je potekal že deseti likovni bienale, ki ga je na Mali in Gojški planini organiziralo Likovno društvo Tone Kranjc Kamnik.

Udeležba je bila barvita, saj so se slikarskega druženja poleg domačih akademskih in ljubiteljskih slikarjev udeležili tudi avtorji iz Bosne in Hercegovine, Rusije in Kitajske. Organizatorji so pri oskrbnikih planinskih koč, Domžalski, Jarški in Črnuški dom, naleteli na razumevanje in dober odziv pri iskanju organizacijske pomoči. Predvsem pa so v neokrnjeni naravi nastale slike 18 umetnikov, ki od danes dalje krasijo stene občinske stavbe.

Tokrat so na ogled svoja dela postavili: Lojze Adamlje, Stane Balantič, Hasan Bekanović, Anton Buzeti, Cheng Xing, Mustafa Faljić, Lojze Kalinšek, Miško Kokovnik, Jurij Kravcov, Šemso Muhić, Marko Novak, Jože Potokar, Dušan Sterle, Pavle Ščurk, Dušan Štrajhar, Veljko Toman, Robert Uranič in Vinko Železnikar.

Lojze Adamlje je ob odprtju pripovedoval o Veliki planini in o druženju umetnikov, ki so vsak na svoj način upodobili prekrasen zaklad narave občine Kamnik. Predsednik Likovnega društva Tone Kranjc Kamnik Dušan Štrajhar se je med drugim zahvalil vsem, ki so sodelovali na bienalu.

Podžupan Matej Slapar pa je razstavo odprl z naslednjo mislijo: »Včasih se sploh ne zavedamo, v kako lepih krajih živimo. Med lepotami Kamnika prednjači predvsem tudi edinstvenost, tako naravne kot kulturne dediščine, ki jo predstavlja naš zaklad Velika planina. Ni naključje, da ste kot prostor svojega likovnega izražanja že pred 20 leti izbrali prav to območje, katerih lepote ste upodabljali že na 10 bienalih doslej. Hvala vam, da lepote naše planine preko umetnin na platnih prenašate tako v stavbo Občine Kamnik kot tudi v mnoge domove, brez dvoma tudi v domove širom meja naše države. Želim vam še veliko zagona in elana, tudi pri prihodnjem ustvarjanju, saj je vaše likovno izražanje v ponos vsem nam.«

Za vezno besedo je poskrbel Tone Ftičar.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v prostorih Občine Kamnik na ogled do predvidoma ponedeljka, 26. novembra 2018, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice