Mali grad

Odprtje prve fotografske razstave "Selfi" Nina Rakoviča

20.01.2015

 

Dopoldan je župan Marjan Šarec v prostorih Centra za socialno delo Kamnik odprl prvo fotografsko razstavo Nina Rakoviča.

Ob odprtju je nekaj besed o avtorju razstave Ninu Rakoviču povedala Petra Korenčan: »Ime mi je Nino. Zaradi cerebralne paralize sem že od svojega rojstva na invalidskem vozičku. Poleg tega, da ne morem hoditi, tudi govoriti ne morem in se zato sporazumevam s pomočjo računalnika. Taka komunikacija je bolj počasna, ljudje si težko vzamejo dovolj časa, da me poslušajo. Šolal sem se v CIRIUS-u Kamnik, kamor še sedaj hodim vsak dan k različnim aktivnostim. S fotografijo sem se začel ukvarjati pred tremi leti. V CIRIUS-u Kamnik so mi na voziček namestili fotoaparat in ga tako prilagodili, da ga lahko upravljam z velikim stikalom, na katerega pritiskam z mojo desno nogo. Zelo sem vesel, da sem dobil možnost, da lahko fotografiram. Odprl se mi je čisto drugačen svet, dobil sem nov smisel v življenju. S fotografijo hitreje in lažje povem to, kar mislim in čutim. Fotografija mi daje občutek, da lahko vsaj kakšno stvar naredim čisto sam, brez da mi pri tem kdo pomaga. Mislim, da bi to moral poskusiti vsak invalid. Seveda ne gre vedno brez težav, vendar mene je življenje naučilo, da se moram za vsako stvar zelo potruditi. Če imaš voljo, ni nič pretežko. Svoje fotografije objavljam na Facebooku, pa tudi fotografskih natečajev sem se že udeležil. Vesel sem, ko dobim pozitivne komentarje, pohvalim pa se lahko celo z nagradami, ki sem jih prejel za svoja dela. Na koncu bi se rad zahvalil svoji mami, ki mi res veliko pomaga, in vsem, ki so mi pomagali pri realizaciji moje prve fotografske razstave. Posvečam pa jo svojemu pokojnemu očetu, ki ga imam zelo rad, čeprav ga že dve leti ni več med nami.«

Projekt PDUO, ki ga izvajajo na CIRIUS-u Kamnik, je predstavil direktor CIRIUS-a Kamnik Goran Pavlič in poudaril, da, če so s tem projektom enemu članu naše družbe zarisali nasmeh na obraz, so naredili veliko. V imenu Centra za socialno delo Kamnik pa je zbrane pozdravila direktorica mag. Elizabeta Pristav Bobnar.

Župan Marjan Šarec je ob odprtju razstave z veseljem zrl v svetlo in uspešno fotografsko prihodnost Nina Rakoviča ter dodal: »Danes smo se zbrali tu na veselem dogodku. Na dogodku, ko se je, lahko rečem, naš Nino odločil za prvo razstavo. In verjamem, da ni zadnja. Ko se je Nino odločil, da nam pokaže delček sebe. Če je v življenju še tako težko, ne gre obupati. In Nino je živ dokaz tega. Dragi Nino, v imenu Občine Kamnik in mene osebno sem izredno ponosen nate, čestitam ti za razstavo v upanju, da ni zadnja.«

Za glasbeno popestritev je poskrbel mladostnik CIRIUS-a Kamnik Miha Šoštar, in sicer ob spremljavi Mirana Antonina in Sandija Belca.

Vabljeni k ogledu razstave, ki bo do konca meseca aprila 2015 na ogled v prostorih Centra za socialno delo Kamnik (Usnjarska cesta 8).


<< Nazaj | Novice