Mali grad

Odprtje prostorov Osamosvojitvene skupine v CIRIUS-u Kamnik

04.12.2015

 

Podžupan Igor Žavbi se je včeraj v imenu Občine Kamnik v CIRIUS-u Kamnik udeležil odprtja novih prostorov Osamosvojitvene skupine. Dogodku je poleg direktorja CIRIUS-a Kamnik Gorana Pavliča prisostvovala tudi državna sekretarka Ministrstva za zdravje Sandra Tušar.

Usposabljanje gibalno oviranih otrok in mladostnikov je vedno znova polno novih izzivov, znanja in veščine, ki jih osvajajo in izkusijo, pa so neprecenljiva naložba za kvalitetno življenje v celoti. Ravno iz tega razloga so se zaposleni in vodstvo CIRIUS-a Kamnik odločili, da z ustanovitvijo tako imenovane Osamosvojitvene skupine mladostnike, gibalno ovirane, s strokovno podporo in v drugačnih okvirih pripravijo na odgovorno ter samostojno življenje.

Skupina deluje že tri mesece, po uvajanju, urejanju in soočanju z realnostjo pa so nas včeraj povabili medse in nam pokazali, kako poteka delo, kako življenje v njej doživljajo mladostniki, kakšna je vloga zaposlenih v Osamosvojitveni skupini, kakšen je pomen prilagojenih prostorov in intenzivnih vzgojnih pristopov, ne nazadnje pa smo, kot že rečeno, tudi uradno odprli prostore, kjer deluje omenjena skupina.

Ob slovesni predaji prostorov v uporabo je zbrane nagovoril direktor CIRIUS-a Kmanik Goran Pavlič, ki je med drugim povedal: »Žal začenjam svoj nagovor z žalostjo. Kot veste, nas je v torek nepričakovano zapustil naš Luka Tavčar, učenec 9. razreda. Vse nas je navduševal z neizmernim optimizmom, energijo in hudomušno umetniško ustvarjalnostjo. Bil je zvezda CIRIUS-a, sedaj je svetla zvezda tam nekje na nebu. Luka bo vedno sijal v naših srcih! Kljub vsemu danes s ponosom stojim pred vami. Opravili smo veliko delo! Pred skoraj točno enim letom sem na sestanku domske in dijaške skupnosti, takrat še neizkušen pri pogajanjih z obema skupnostma, mladostnikom na njihov predlog skoraj obljubil, da bomo že kar z januarjem 2015 začeli z bivalno skupnostjo. Seveda zadeve niso potekale gladko, saj smo pri organizaciji naleteli na mnogo težav, povezanih z zakonodajo, in tudi na spremembo imena iz bivalne v osamosvojitveno skupino. Še najmanj težav smo imeli v Centru, saj so tako Strokovni kolegij kot tudi Svet staršev in Svet zavoda podprli našo idejo. Po intenzivnih dogovarjanjih, pripravah in preureditvi bivalnih prostorov je Osamosvojitvena skupina zaživela 1. 9. 2015, torej na začetku šolskega leta 2015/2016.

Danes, ko obeležujemo mednarodni dan invalidov, pa jo bomo končno tudi uradno odprli. Za dobro sodelovanje v tem projektu se zahvaljujem sodelavkam v Zdravstveni enoti. Še posebej pa se za odlično izvedbo projekta zahvaljujem ravnateljici Doma Ani Zadnik, sodelavcem v Domu in vzgojiteljicama Nadji Cvirn in Katji Antosiewics, ki svoje delo opravljata v tej skupini. 11 mladostnikov Centra opravlja pionirsko delo v Osamosvojitveni skupini in v tem projektu. Na enem mestu je združenih 11 različnih mladostniških zgodb in na tisoče idej, ugank in pričakovanj. Zelo me veseli, da ste iz znancev, sošolcev postali prijatelji, člani mlade družine. Med vami se pletejo prav posebne vezi. Ob tem se razvijate in osamosvajate. Vsak dan posebej pišete novo zgodbo, iz katere se učite vi in iz katere se bodo učile prihodnje generacije mladostnikov Centra. Začeli ste predvajati novo nadaljevanko, ki jo bomo vsi, za razliko od drugih nadaljevank, z veseljem in zanimanjem spremljali! Čestitam!«

Podžupan Igor Žavbi pa zbranim namenil naslednje misli: »Danes, 3. decembra, obeležujemo mednarodni dan invalidov. Kamnik je močno vpet v življenje invalidov, saj je CIRIUS oziroma nekdaj ZUIM prisoten tukaj že vrsto let. Tukaj ste doma vsi vi, tudi tisti, ki sicer prihajate iz drugih delov Slovenije. Center se v Kamniku stalno razvija in nadgrajuje in zagotovo je današnji dogodek, odprtje prostorov Osamosvojitvene skupine, velik skok, velika pridobitev v razvoju CIRIUS-a in velika pridobitev za vse vas, dragi mladostniki. Verjamem, da bo skupina dosegla svoj namen, namen, o katerem priča že samo ime in verjamem, da bo vaša pot do osamosvojitve veliko lažja in hitrejša. Verjamem tudi, da bo zgodba CIRIUS-a Kamnik s to pridobitvijo še bolj uspešna kot doslej. Dovolite mi, da zaključim tam, kjer je direktor Goran Pavlič začel. Ta teden vas je vse vas in nas zapustil Luka, mali princ. Vsi smo lahko mali princi, če bomo gledali s srcem.«

Sledilo je druženje in ogled prostorov Osamosvojitvene skupine.  


<< Nazaj | Novice