Mali grad

Odprtje priložnostne razstave »Kamnik v obdobju 1941 – 1954, ukradeni otroci, izgnanci«

28.03.2013

 

Popoldan so v Domu kulture Kamnik odprli priložnostno razstavo z naslovom »Kamnik v obdobju 1941 – 1954, ukradeni otroci, izgnanci«. Odprtja se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Istoimenska razstav je bila v Medobčinskem muzeju Kamnikna ogled že marca 2011. Danes pa so del razstave predstavili tudi Društvu izgnancev Slovenije Krajevne organizacije Kamnik, kateri člani so po razstavi nadaljevali z zborom članov.

Zbrane je najprej pozdravila predsednica Društvu izgnancev Slovenije Krajevne organizacije Kamnik mag. Julijana Bizjak Mlakar in se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri pripravi razstave, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je poudaril koristnost tovrstnih razstav, saj le te opominjajo, da se take grozote ne smejo več zgoditi, saj nihče nima pravice posegati v drugega človeka. »Naj bo ta razstava v spomin in opomin,« je svoje misli strnil župan.

O razstavi

Razstava Izgnani z domov (1941-1945) predstavlja vsakdanje življenjske zgodbe posameznikov, družin, vasi, ki so bili v času druge svetovne vojne izgnani daleč od svojih domov.

Na pobudo Društva slovenskih izgnancev smo življenjske zgodbe predstavili vsi gorenjski muzeji: Gornjesavski muzej Jesenice, Muzeji radovljiške občine, Tržiški muzej, Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka in Medobčinski muzej Kamnik. Skupna razstava gostuje po slovenskih muzejih.

Na razstavi so tako prikazane zgodbe iz celotne Gorenjske: družine Ziherl iz Škofje Loke, učiteljske družine Kožuh iz Kranja, gospe Francke Brinšek iz Radovljice, izseljenih družin z Jesenic, družine Bedina iz Tržiča in družine Berlec iz Lok v Tuhinjski dolini.

Medobčinski muzej Kamnik predstavlja zgodbo ukradenih otrok iz družine Berlec iz vasi Loke v Tuhinjski dolini, ki jo je po izpovedi Stanislave Završnik zapisala Jasna Paladin. Za predstavitev v domačem kraju, to je v Medobčinskem muzeju Kamnik, smo razstavo še nadgradili z originalnimi dokumenti, kot so taboriščni list, pisma mami v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, fotografijami dečkov in deklic v otroških taboriščih in muzejskimi predmeti, kot so uniforma iz koncentracijskega taborišča, zaporniške številke in zapestnice, ki dopolnjujejo zgodbo omenjene družine iz kamniškega območja.

Razstavljeni sta tudi dve knjigi, ki jih je o izseljenih družinah in o ukradenem otroštvu napisala Stanislava Završnik.

TV Slovenija je leta 2010 posnela v sodelovanju z gospo Stanislavo Završnik in drugimi sodelujočimi dokumentarni film Ukradeno otroštvo, režiserja Igorja Praha in scenaristke Irene Brejc.


<< Nazaj | Novice